Četvrtak, 8 Decembra, 2022
Rubrika:

Borelj nakon susreta pregovarača Kosova i Srbije: Imamo dogovor

Ova objava dolazi nakon susreta glavnih pregovarača Srbije i Kosova sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog u Briselu.

Razgovori pregovarača Beograda i Prištine Petra Petkovića i Besnika Bisljimija uz posredovanje EU nastavljen je večeras posle pauze u Briselu, a prema prvim informacijama, dogovor je postignut.

“Imamo dogovor! Sa velikim zadovoljstvom mogu da saopštim da su se glavni pregovarači Kosova i Srbije uz posredovanje EU dogovorili o mjerama da se izbjegne dalja eskalacija i da se u potpunosti koncentrišu na predlog za normalizaciju svojih odnosa”, saopštio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj na Twitteru.

Ova objava dolazi nakon susreta glavnih pregovarača Srbije i Kosova sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog u Briselu.

Uskoro donosimo više detalja.

Ranije danas, Lajčak je izrazio optimizam da će se ovoga puta doći do rješenja.

“Danas sam domaćin glavnim pregovaračima Kosova i Srbije, u nastavku našeg sastanka na visokom nivou. Iskreno se nadam da ćemo danas uspjeti da pronađemo rješenje za deeskalaciju tenzija na terenu i rad na normalizaciji odnosa. Razgovori su u toku”, poručio je Lajčak na Twitteru.

Petković i Bisljimi započeli su sastanak sa Lajčakom danaspopodne i nakon par sati razgovora povukli se na pauzu, zarad, kako je rečeno, “konsultacija sa glavnim gradovima”.

Prema portparolu Evropske unije, Petru Stanu, cilj susreta glavnih pregovarača u srijedu bio je “konačno pronaći izlaz za sadašnju situaciju u evropskom duhu”.

“Nakon sastanaka glavnih pregovarača obično slijede sastanci na visokom nivou kad god su glavni pregovarači u mogućnosti da se dogovore o bilo čemu”, podvukao je Stano.

Glavni pregovarači došli su u evropsku prijestonicu samo dva dana nakon neuspjele runde dijaloga na najvišem političkom nivou.

Za krah susreta koji je održan 21. novembra domaćin Žozep Borelj je odgovornost prebacio na premijera Kosova Albina Kurtija.

Kosovske vlasti su bile najavile za 21. novembar početak izdavanja novčanih kazni za vlasnike vozila sa srpskim registracijama. EU i SAD su u više navrata tražili od zvanične Prištine da odluku odloži na deset mjeseci, što su kosvske vlasti odbile.

Međutim, po povratku iz Brisela šef kosovske vlade Albin Kurti je saopštio da odlaže početak izricanja novčanih kazni za 48 sati nakon što je to od njega zatraženo od američke strane koje su poput EU izrazile razočarenje što lideri Kosova i Srbije nijesu uspjeli da se dogovore sa visokim predstavnikom EU Boreljom o rješenju aktuelne krize na Kosovu.

Tenzije na relaciji Priština Beograd su nastale upravo zbog registarskih tablica, a Evropska unija je u više navrata ocijenila da se radi o “najozbiljnijoj krizi od 2013 godine”.

Tablice koje izdaju srpski organi su za Kosovo ilegalne, ali su do sada tolerisane u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru, odnosno u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Za Beograd i Srbe na sjeveru Kosova nijesu prihvatljive RKS (Republika Kosovo) tablice, na kojima insistira Vlada Kosova.

Situacija se zakomplikovala nakon što su 5. novembra pripadnici srpske zajednice na sjeveru napustili kosovske institucije, protiveći se odluci Vladi Kosova o preregistraciji vozila.

Kosovo i Srbija su u okviru dijaloga, 2011. i 2016. godine postigle dogovor o slobodi kretanja, što je podrazumijevalo i preregistraciju registarskih tablica sa srpskih na kosovske.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve