Utorak, 21 Marta, 2023
Rubrika:

Borelj: Kosovo i Srbija su se dogovorili o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa

Borelj je naglasio da je cilj bio da se strane usaglase kako sprovesti sporazum koji je prošlog mjeseca postignut u Briselu i da je to učinjeno

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove Žosep Borelj kaže da su se Kosovo i Srbija dogovorili o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa. Nakon sastanka u Ohridu, Borelj je kazao da su se obje strane dogovorile o provođenju sporazuma koji je prošli mjesec postignut u Briselu.

On je dodao da je Kosovo odmah pristalo pokrenuti pregovore o formiranju zajednice srpskih opština.

Rekao je da taj sporazum nije važan samo za Srbiji i Kosovo, već ima uticaja na cijelu regiju, stoga će Brisel pomno pratiti njegovu implementaciju.

Borelj je naglasio da je cilj bio da se strane usaglase kako sprovesti sporazum koji je prošlog mjeseca postignut u Briselu i da je to učinjeno.

“Moram priznati da smo inicijalno predložili ambiciozniji tekst ovog aneksa. Nažalost, strane se nisu mogle složiti o tom detaljnom prijedlogu. Mislim da je to zato što, s jedne strane, Kosovo nije bilo fleksibilno na materiji sporazuma, a s druge, zato što je Srbija ranije iskazala nespremnost da potpiše sporazum iako ga u potpunosti prihvata”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve