Nedjelja, 28 Maja, 2023
Rubrika:

Borelj: Implementacija sada obaveza Srbije i Kosova, EU će je pažljivo pratiti

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti postigli su u subotu u Ohridu dogovor o aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa

Implementacija evropskog puta za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije sada je obaveza Beograda i Prištine, i Evropska unija će je pažljivo pratiti, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj, uoči sastanka ministara spoljnih poslova država članica Unije u Briselu.

“Što se tiče Kosova i Srbije, održali smo dug razgovor koji je završen dogovorom koji će biti integralni deio evropskog puta za obje strane. Biće dio pregovaračkog poglavlja – poglavlja 35 u pregovorima sa Srbijom, i biće uključen u dokument o normalizaciji i u zahtjeve prema Kosovu“, rekao je Borelj.

“To je sada njihova obaveza i mi ćemo pažljivo pratiti implementaciju. Obje strane su se saglasile i obavezale da će to da urade i hajde sada da pažljivo posmatramo kako će se to odvijati“, dodao je.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti postigli su u subotu u Ohridu dogovor o aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Vučić, međutim, insistira da nije ništa potpisao, niti je prihvatio sve, kako to tvrde evropski zvaničnici, tako da ipak neće implementirati sve što je predviđeno sporazumom.

Glavni urednik lista „Nova“ Ranko Pivljanin ocijenio je jutros za N1 da predsjednik Srbije na pitanju dogovora oko Kosova pokušava da dokaže da je „malo trudan što medicina ne poznaje“.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve