Sjutrašnji video susret lidera sa Zapadnog Balkana i Evropske unije (EU) će potvrditi da Zapadni Balkan ima jasnu “evropsku perspektivu” i kako ćemo se finansijski i ekonomski izboriti s pandemijom koronavirusa i podržati dugoročni oporavak regiona, izjavio je visoki predstavnik EU Žozep Borel.

Džozef Borel (Foto: AFP/J. Soriano)

On je, u video razgovoru s novinarima agencije Beta i još nekih zapadnobalkanskih medija, dodao da bi možda prikladnije bilo da se ukaže na “perspektivu regiona ka Evropskoj uniji”, ali je podvukao da nema sumnje da EU želi da nastavi politiku prijema u članstvo partnera na Zapadnom Balkanu.

“Velika želja Evropske komisije jeste bila da se izradi plan ekonomskog oporavka i investicija u region, što je treći stub naših odnosa sa Zapadnim Balkanom”, kazao je Borel.

Visoki predstavnik EU je na pitanje agencije Beta da li najavljena podrška Evropske komisije od 3,3 milijarde eura za neposrednu pomoć regionu za otklanjanje posljedica epidemije koronavirusa znači i da bi Unija mogla i nekom vrstom “Maršalovog plana” da pomogne region da se izvuče iz dvije decenije ekonomskog i društveno-socijalnog zastoja, Borel je rekao da to i jeste cilj ekonomskog i investicionog plana koji će EK obnarodovati na jesen.

“Cilj tog plana je”, po njegovim riječima, “da se spoji dugoročni plan oporavka, podsticanja ekonomskog rasta, uvećanja trgovine i podrške nužnim reformama koje traži put ka Evropskoj uniji”.

Evropska komisija i Unija će se, dodao je on, takođe usredsrediti na transportno i energetsko povezivanje, infrastrukture neophodne za ekonomski razvitak, kao i na “zelene koridore” i digitalni preobražaj, što su sve prioriteti Evropske komisije.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve