Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Džozef Borel je razgovarao telefonom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz kabineta šefa evropske diplomatije.

Džozef Borel (Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP)

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Borel je posebno bio zainteresovan za formiranje nove kosovske vlade u razgovoru sa Tačijem i pozvao lidere stranaka na Kosovu da ubrzaju pregovore.

U bilateralnim razgovorima bilo je riječi i o napretku i budućim perspektivama Kosova i Srbije na njihovom putu ka EU, uoči samita EU – Zapadni Balkan u Zagrebu u maju 2020. godine.

Borel je ponovio namjeru da u narednim nedjeljama posjeti Kosovo i Srbiju.

”Visoki predstavnik potvrdio je svoj odlučan i lični angažman kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine ”, izjavio je novinarima njegov portparol Peter Stano.

Ovo bi trebalo da je prvi zvanični kontakt Borela sa liderima Beograda i Prištine od kada je preuzeo dužnost visokog predstavnika.

Predsjedništvo Srbije: Borel uskoro u Beogradu i Prištini

Visoki predstavnik Borel je u razgovoru sa Vučićem najavio svoju skoru posjetu Beogradu, kao i Prištini, kako bi lično sagledao mogućnosti za obnovu dijaloga između Beograda i Prištine, poslije formiranja prištinske vlade, saopšteno je iz predsjedništva Srbije nakon razgovora.

Kako se navodi, predsjednik Vučić je Borelu rekao da je Srbija, u skladu sa svojom regionalnom politikom mira i stabilnosti, spremna da nastavi dijalog, ukoliko Priština ukine, kako se navodi, „neopravdanu i neodgovornu jednostranu mjeru uspostavljanja taksi“, koja, dodaje se, „osim srpske privrede, ugrožava i svakodnevni život Srba na Kosovu“.

Vučić je istakao da su takse u suprotnosti sa svim evropskim pravilima slobodnog protoka robe, kao i sa obavezama koje je Priština preuzela u okviru regionalne saradnje, dodaje se u saopštenju njegovog kabineta.

„S tim u vezi je naglasio da je važno da evropske institucije i zemlje članice EU ostanu pri stavu da je neophodno da prištinske vlasti ukinu takse na robu iz centralne Srbije, kako bi dijalog bio nastavljen“, stoji u saopštenju na sajtu predsejdnika Srbije.

Predsjedništvo Kosova: Brzo formirati institucije i bezuslovno nastaviti dijalog

Predsjednik Kosova Hašim Tači saopštio je da se u telefonskom razgovoru sa Borelom saglasio o potrebi što bržeg formiranja novih institucija na Kosovu.

“Svjesni smo da nas čekaju velike obaveze i da je neophodno da što pre imamo novu vladu, koja će se suočiti sa izazovima i koja će sprovesti međunarodne obaveze Kosova“, naveo je Tači, prenose iz njegovog kabineta.

Tači i Borel su se složili i oko potrebe nastavka bezuslovnog dijaloga Kosova i Srbije i neophodnosti postizanja konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, a koji podrazumijeva recipročno priznanje između dvije države.

Tači je zatražio da EU ispuni obaveze o ukidanju viza za građane Kosova s obzirom da su ispunjeni svi uslovi. Takođe je pozdravio najavljenu posjetu Borela Kosovu.

Komentari

avatar