BiH: Osumnjičeni za ubistvo policajca do sada ubio 4 osobe, među kojima i majku, uhapšen u CG prije 16 godina!

Edin Gačić je 2002. godine tokom dopusta za vikend u Zenici ubio svoju majku s dva hica iz pištolja, a potom pobjegao. Uhapšen je dva dana kasnije, u vozu u Crnoj Gori.

Sinoć je u mjestu Suhodol kod Tarčina (mjesto pored Sarajeva), u blizini Objekta za edukaciju kadrova Federalne uprave policije ubijen policajac ove agencije. Policajac je ubijen iz vatrenog oružja, a ubica je u bjekstvu.

“Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je istragu protiv Edina Gačića, budući da postoji osnov sumnje da je počinio teško ubistvo policajca, pripadnika Federalne uprave policije”, saopšteno je iz Tužilaštva.

Bosanski mediji prenose, da je osumnjičeni Edin Gačić, nedavno kod Konjica ubio i Sauda Sultanića i da policija od traga za njim. Ubijeni pripadnik FUP-a je Mahir Begić, policajac iz Hadžića. Nezvanično, nestalo je i njegovo oružje.

Sve policijske snage provele su noć na terenu, nažalost bez uspjeha. Potraga za počioniocem ovog stravičnog djela se nastavlja i danas. Ubistvo se desilo negdje između 18 i 18.30, tvrde svjedoci.

“Gledao sam u kompjuter, imao sam slušalice na ušima, a dijete je gledalo televizor i čulo je pucnje. Kaže, tata, čuje se pucnjava”, kazao je za N1 Ilija Medić, mještanin naselja Suhodol, koji živi u neposrednoj blizini objekta FUP-a.

“Nakon toga je došao Mlađo i kaže Begić ubijen. Šta bolan ubijen? Toliko mi znamo”, kazao je Medić.

Na pitanje je li poznavao ubijenog policajca Begića, Medić je rekao: “Kako nisam. Kad je bio onaj veliki snijeg bio je dva dana kod mene u kući”, rekao je Medić dodajući da je policija brzo došla na lice mjesta.

Novinarka N1 ga je pitala da li se plaši za život: “Ma kakvi, odmah sam otišao po pušku da se spremim. Inače se bavim lovom i bio sam spreman”.

Kako piše Radio Sarajevo, veliki broj policajaca je na terenu, sve raspoložive snage su uključene u rasvjetljavanje ovog slučaja.

Tim povodom vanredno je zasjedala Vlada Kantona Sarajevo, nakon čega je održana hitna konferencija za medije.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica poručio je sljedeće da je Vlada KS zatražila od komesara da od drugih ministarstava traži pomoć da se na području Sarajeva obezbijede građani.

“Isto tako, Vlada KS-a će do okončanja, odnosno pronalaska ubice, biti u stalnom zasijedanju. Razmatramo mogućnost raspisivanja nagrade za onoga ko da informacije za počinioca ovog djela. Činimo sve što je u našoj moći”, poručio je Katica.

Ko je Edin Gačić?

Mediji iz BiH prenose, da prve informacije koje imaju o Gačiću vežu se za rat, koji je dočekao u Banjoj Luci, gdje je navodno i rođen, 1975. ili 1976. godine i gdje je živio s majkom. Upravo će njegova majka Sifeta, koju je takođe ubio, na suđenju Gačiću 1999. godine kazati kako su joj sina zlostavljali u Banjoj Luci tokom rata. “Nakon toga se povukao u sebe i postao je podložan pogrešnim ljudima i pojavama”, rekla je njegova majka tada.

Iz Banje Luke s majkom 1994. godine bježi u Hrvatsku – gdje i kako nije poznato.

Ipak, godinu kasnije se vraća u Bosnu i Hercegovinu, u okolinu Zenice, gdje 20. septembra 1995, navodno, pristupa odredu El Mudžahid. U odredu je bio do 24. decembra iste godine. Pojedini, radikalni portali ustvrdili su kako oni imaju “tačan spisak pripadnika ovog odreda”, te da Gačić nije na njemu. Ipak, prema podacima koje ima pravosuđe, ime Edina Gačića zavedeno je pod rednim brojem 687.

Ismet Gunić, navodno Gačićev bivši saborac iz odreda El Mudžahid, nakon ovoga dovodi ga u Bočinju, maglajsko selo u kojem je, nakon rata, osnovana vehabijska zajednica nastanjena pretežno islamskim dobrovoljcima afroazijskog porijekla iz odreda El Mudžahid. Ta zajednica više ne postoji.

Gačić će 6. avgusta 1998. godine ubiti Ismeta Gunića, koji je bio i bivši predsjednik Udruženja Banjalučana u Zenici. Godine 1999. Kantonalni sud u Zenici ga osuđuje na 14 godina zatvora, uz preporuku obaveznog psihijatrijskog liječenja. Tri godine kasnije dobio je dopust za vikend i u avgustu 2002. krenuo je put Zenice, gdje je, u Ulici Envera Šehovića, živjela njegova majka Sifeta. Ubio ju je s dva hica iz pištolja, a potom pobjegao. Uhapšen je dva dana kasnije, u vozu u Crnoj Gori. Odveden je opet put Zenice, gdje ga je Kantonalni sud, u februaru 2003, objedinivši oba zločina, osudio na kaznu od 20 godina zatvora za oba ubistva.

Komentari

avatar