Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine(BiH) potvrdio je danas izbor Vijeća ministra BiH.

FOTO RFE/RSE

Za je glasalo 29 zastupnika, 8 je bilo protiv, dok je jedan zastupnik bio suzdržan.

Predsjedavajući, ministri, zamjenici ministara Vijeća ministara BiH položili su zakletvu, time je sjednica završena.

Mandatar za Vijeće ministara BiH Zoran Tegeltija je predložio Biseru Turković, za ministricu inostranih poslova BiH, Stašu Košarca, za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vjekoslava Bevandu, za ministra finansija i trezora BiH, Vojina Mitrovića, za ministra komunikacija i transporta BiH, Ankicu Gudelјević, za ministricu civilnih poslova BiH, Josipa Grubešu, za ministra pravde BiH, Fahrudina Radončića, za ministra sigurnosti BiH i Sifeta Podžića, za ministra odbrane BiH.

Fahrudin Radončić

Zoran Tegeltija je saopštio zastupicima da je iz Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) stigla provjera za Mlađena Božovića.

“Na osnovu dokumenta koji smo dobili iz SIPA-e sve provjere su uspješno okončane za ministra za ljudska prava i izbjeglice Božovića. Zbog poslovničkih nemogućnosti danas ga nisam predložio”, rekao je Tegeltija.

Takođe, Zastupnički dom PSBiH danas se neće izjasniti o imenovanju Vladimira Mijatović (Socijalistička partija) za zamjenika ministra sigurnosti BiH. Kako je ranije saopšteno, sporna je Mijatovićeva diploma, zbog čega su potrebne dodatne provjere.

‘Izgubljena godina dana’

Zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović, iz stranke koja čini opoziciju, ukazao je na činjenicu da prvi put Predsjedništvo BiH ne prisustvuje potvrdi Vijeća ministara. Rekao je da javnost nema velika očekivanja od novog Vijeća ministara BiH.

“Konačno nakon godinu dana blokada, imaćemo formiran Savjet ministara, pa ćemo ako ništa drugo utvrditi odgovornost u radu, da se zna ko je vlast, a ko je opozicija”, rekao je Borenović.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve