Subota, 4 Februara, 2023
Rubrika:

BiH: Uhapšen državljanin Crne Gore i još četiri osobe, osumnjičeni da su pripremali ubistvo policajca

Akcija je sprovedena po Naredbi Suda Bosne i Hercegovine, a u saradnji i pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine

Istražioci Sektora kriminalističke policije i Specijalne policijske jedinice Uprave policije MUP-a KS danas su na području Kantona Sarajevo proveli akciju kodnog naziva “Vagabundo”. Uhapšeno je pet osoba, a među njima i N.H. (38) iz Bijelog Polja, državljanin Crne Gore, javljaju bosanski mediji. Navedena kriminalna grupa je, kako prenose bosanski mediji, između ostalih krivičnih djela pripremala i izvršenje krivičnog djela ubistva pripadnika Federalne uprave policije (FUP).

Akcija je sprovedena po Naredbi Suda Bosne i Hercegovine, a u saradnji i pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Tokom predmetnih aktivnosti izvršeni su pretresi objekata i motornih vozila koje koriste lica E.S. i N.H., pri čemu su pronađeni predmeti izvršenja krivičnih djela.

“Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela iz člana 250. (Organizovani kriminal) u vezi sa krivičnim djelima iz člana 195. (Neovlašteni promet opojnim drogama) i člana 193. (Neovlašteni promet oružja, vojne opreme te proizvodima dvojne namjene) KZ BiH, lišena su slobode lica: E.S., rođen 1972.godine u Prijepolju, nastanjen u Sarajevu i N.H., rođen 1984.godine u Bijelom Polju, državljanin Crne Gore”, saopšteno je iz MUP-a Kantona Sarajevo, prenose tamošnji mediji.

Isti su, kako se navodi, predati u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo, a policijski službenici nastavljaju kriminalističku obradu nad osumnjičenim licima.

“Takođe, u sklopu navedene akcije, imajući u vidu da je u realizaciji iste učestvovalo više policijskih agencija, policijski službenici FUP-a su na području Bihaća, Zenice i Zavidovića lišili slobode tri lica. Navedena kriminalna grupa je, između ostalih krivičnih djela, pripremala i izvršenje krivičnog djela ubistva pripadnika FUP-a”, saopšteno je iz MUP-a KS.

Bosanski mediji podsjećaju da je Tužilaštvo BiH ranije objavilo kako je akcija usmjerena na šest osoba koje su pod istragom u predmetu organizovanog kriminala u kojoj se koriste dokazi i informacije dobijene iz dešifrovanih aplikacija Sky i Anom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve