Tradicionalnim pohodom na Igman i nizom drugih sadržaja, danas je na toj bosanskohercegovačkoj planini obilježena 78. godišnjica “Igmanskog marša”, jedne od najznačajnih operacija tokom Narodno-oslobodilačke borbe (NOB) u Drugom svjetskom ratu.
Ilustracija

Prema procjenama, na ovogodišnjoj međunarodnoj manifestaciji antifašizma, centralnoj svečanosti i programu kraj Spomenika Prve proleterske brigade na Velikom polju na Igmanu prisustvovalo je oko 20 hiljada učesnika.

Pored građana Bosne i Hercegovine, članova boračkih udruženja i predstavnika vlasti, manifestacija je okupila i goste iz zemalja regiona, kao i antifašiste iz Italije, Austrije i Rusije, prenosi sarajevska N1 televizija.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Ibrahim Durmo rekao je da je ovogodišnje okupljanje antifašista, do sada najmasovnije, proteklo u dostojanstvenoj i prijateljskoj atmosferi.

Učesnici manifestacije položili su cvijeće na partizansko i šehidsko spomen-obilježje na Brezovači, odajući počast žrtvama fašizma i borcima Armije RBiH.

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske pješačilo je 17 sati.

Uoči marša, Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama, a štab brigade donio je odluku o prelasku preko Igmana ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

Taj marš je postao legenda, a 40 teško promrzlih boraca prebačeno je na liječenje u Foču, gdje su podnijeli nadljudske bolove amputiranja promrzlih djelova tjela bez narkoze.

Komentari

avatar