Glavna tužiteljica Bosne i Hercegovine Gordana Tadić i njena porodica dobili su prijetnje smrću, potvrdio je u ponedjeljak za Radio Slobodna Evropa Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog i vijeća Bosne i Hercegovine.

foto RFE/RL

„Sinoć sam obaviješten od gospođe Tadić da su upućene prijetnje njoj i njenoj porodici, koje su vrlo opasne, ugrožavaju ličnu i bezbjednost njene porodice. Ja sam sinoć razgovarao s ministrom sigurnosti o ovome. Obavio sam razgovor s ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem i zahtijevao sam da se odmah preduzmu sve mjere i radnje u cilju zaštite glavne tužiteljice i njene porodice“, kazao je Tegeltija.

Radončić je izjavio u ponedjeljak u Sarajevu, da je o prijetnjama glavnoj tužiteljici obavijestio direktora za Koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića i tražio od njega pojačanu zaštitu tužiteljice Tadić i njene porodice.

„To sam isto tražio i od direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. Danas ću dobiti njihove informacije. Ne možemo živjeti u zemlji, gdje možete potpuno nesankcionirano prijetiti glavnoj tužiteljici i njenoj porodici”, rekao je ministar Radončić novinarima tokom ceremonije primopredaje pomoći Vlade Poljske BiH.

“Ono što možemo sigurno reći je da njena sigurnost ne smije biti ugrožena. Poziv političara na linč bilo kojeg pravosudne osobe je nešto što ja odbacujem”, navodi Radončić.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić optužila je 29. maja Bakira Izetbegovića, lidera Stranke demokratske akcije (SDA) za direktan pritisak, nakon njegove izjave vezano za aferu „Respiratori“, u kojoj proziva tužiteljku i optužuje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine za procesuiranje samo Bošnjaka.

Izetbegović je hapšenje premijera Federacije BiH Fadila Novalića, u okviru afere “Respiratori”, inače kadra SDA, ocijeno kao „udar na Bošnjake“.

“Siguran sam da nikakvih dokaza nema, da ih neće ni biti, i da se radi o nastavku udara na bošnjačke prvake koje je počelo imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i podizanjem niza optužnica protiv generala Armije Republike BiH”, konstatovao je Izetbegović.

Izetbegović je u pisanoj reakciji postavio i pitanje zašto nisu uhapšeni i drugi akteri, ako je premijer Fadil Novalić priveden zbog afere “Respiratori” po “komandnoj odgovornosti”, odnosno ministar zdravlja Federacije BiH, direktor Zavoda za javno zdravstvo, šefica Kriznog štaba i ministrica finansija Federacije BiH.

Tužiteljica, međutim, tvrdi kako je u slučaju „Respiratori“ „ispitano više desetina svjedoka i da je javnost već obaviještena o tome“, te utvrdila da Tužilaštvo radi „jednako prema svima“.

Navela je kako izjavu Bakira Izetbegovića doživljava kao direktan pritisak.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nikola
Nikola
04.06.2020-07:22 07:22

Ooooooo kakire ujstu bolan………nego reci ti deder nama dje si zakopao onu vrecu sa zlatom iz Turske sto ti mama poslala “ova vreca za moga kakira”. Nema velike razlike izmedju tebe i doda cuvenog mile djuvegije ronhila…..jedino neko parcence kozurice i to je ama bas sve.