Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora premijeru FBiH Fadilu Novaliću u aferi Respiratori, prenosi portal Kliks.

foto Nezavisne.com

Federaciju BiH ovih dana je pogodila afera nakon što je utvrđeno da respiratori koje je nabavila firma “Srebrena malina” iz Srebrenice ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata na odjeljenjima intenzivne njege.

Respiratori su stigli iz Kine, a plaćeni su 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,4 miliona eura).

Portal Klix javlja da još uvijek nije poznato šta je Sud odlučio u slučaju suspendovanim direktorom Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinom Solakom i vlasnikom kompanije “Srebrena malina” Fikretom Hodžićem.

Premijer Federacije BiH je u sredu je priveden zajedno sa Hodžićem i Solakom u prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu.

U posljepodnevnim satima u petak SIPA ih je predala Tužilaštvu BiH koje je za sve trojicu predložilo jednomjesečni pritvor. Ročište koje je trajalo sedam sati održano je sinoć, na kojem je Tužilaštvo obrazložilo zbog čega je tražilo određivanje pritvora.

U BiH se sve vrijeme spekulisalo da su respiratori namijenjeni za upotrebu u ambulantnim kolima, a ne na odjeljenjima intenzivne njege u bolnicama.

Kako pišu regionalni mediji, vlasnik firme “Srebrena malina” je poznati voditelj rijalitija na jednoj lokalnoj televiziji.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve