Utorak, 19 Oktobra, 2021
Rubrika:

Beograd: Za ubistvo Nikole Bojovića i Miloša Vidakovića ukupno 148 godina zatvora

Rođeni brat Luke Bojovića, Nikola, ubijen je 29. aprila 2013. godine u Beogradu, a Miloš Vidaković 2. jula u Budvi iste godine

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na 30 godina zatvora Miloša Delibašića kao organizatora kriminalne grupe čiji su pripadnici ubili rođenog brata Luke Bojovića, Nikolu Bojovića i Miloša Vidakovića 2013. godine.

Zgrada Specijalnog suda u Beogradu

Ostali pradnici grupe dobili su takođe višedecenijske kazne zatvora.

Ovo je druga prvostepena presuda, pošto je prvu presudu kojom je Delibašić bio oslobođen svih optužbi za razliku od ostalih optuženih, ukinuo Apelacioni sud u decembru prošle u naložio da se suđenje ponovi.

Delibašić je osuđen zbog podstrekavanja na teško ubistvo Vidakovića i zbog zločinačkog udruživanja.

Zbog ubistva Nikole Bojovića, Saša Cvetanović je kao direktni izvršilac osuđen na 35 godina zatvora, a Ratko Koljenšić je kao saizvršilac tog ubistva osuđen na 30 godina zatvora.

Slaviša Novaković je osuđen na 35 godina zatvora kao saizvršilac u ubistvu Vidakovića, a Miloš Vojnović kao direktni izvršilac ubistva Vidakovića ovog puta je dobio 17 godina zatvora.

Na ova ubistva, prema optužnici su ih podstrekavali Delibašić i ubijeni Slobodan Šaranović.

Goran Bojanić, koji je promijenio prezime u Maletić osuđen je na godinu dana zatvora samo zbog pripadništva ovoj kriminalnoj grupi, koju su prema optužnici organizovali Delibašić i Šaranović.

Delibašiću, Cvetanoviću i Vojnoviću produžen je pritvor, koji im se uračunava u kazne.

Novaković je u bjekstvu, a Maletić se brani sa slobode.

Čitajući presudu, sudija je rekao da su Koljenšić i Cvetanović za ubistvo Bojovića dobili po 30.000 eura od Slobodana Šaranovića, koji je prema optužnici zajedno sa Delibašićem bio organizator ove kriminalne grupe, ali je ubijen prije dvije godine u Budvi pa je postupak protiv njega obustavljen.

Svi osim Cvetanovića, svi su osuđeni zbog krivičnih djela zločinačko udruživanje i teško ubistvo u saizvršilaštvu, a Delibašić zbog teškog ubistva u podstrekavanju.

Rođeni brat Luke Bojovića, Nikola, ubijen je 29. aprila 2013. godine u Beogradu, a Miloš Vidaković 2. jula u Budvi iste godine.

Protiv Šaranovića, optuženog da je zajedno s Delibašićem organizovao ovu grupu, postupak je obustavljen zbog smrti jer je u februaru 2017. godine ubijen u Budvi ispred svoje kuće.

Koljenšić je nedostupan pravosudnim organima Srbije i živi u Crnoj Gori, koja ne želi da ga izruči Srbiji, a Slaviša Novaković je u bjekstvu.

Miloš Vojnović je priznao ubistvo Vidakovića i zaključio sporazumom sa Tužilaštvom za organizovani kriminal koji je prihvatio sud, a prema kome u zamjenu za priznanje ubistva i svjedočenje u procesu treba da bude osuđen na minimalnu kaznu zatvora za krivično dijelo teško ubistvo – od 10 i po godina.

On je govorio o svom krivičnom dijelu, kao i o ulozi Delibašića u ovoj grupi, ali mu tokom prvog suđenja sud u tom dijelu nije poklonio vjeru pa je oslobodio Delibašića. Zbog toga je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu i naložio ponavljanje suđenja, nakon kojeg je Delibašiću na zahtev tužilaštva, Specijalni sud ponovo odredio pritvor.

Vojnović je prvom presudom bio osuđen na 14 godina zatvora u koju mu je bila uračunata i stara zatvorska kazna, ali je ovog puta dobio tri godine više.

Prema tvrdnjama tužilaštva, glavni organizator ove grupe i nalogodavac ubistava je bio pokojni Šaranović.

On je kako se sumnja, zajedno sa Delibašićem iz osvete naložio ubistvo Nikole Bojovića, jer je smatrao da je po nalogu Luke Bojovića, ubijen njegov brat Branislav Šaranović 2009. godine u Beogradu.

Luka Bojović je u španskom zatvoru od februara 2012. godine, gdje izdržava kaznu od 18 godina zbog nezakonitog arsenala oružja koje je kod njega pronađeno u Valensiji.

Koljenšić je u Crnoj Gori i brani se sa slobode.

Najnovije

Bio je jedan od najopasnijih ljudi na svijetu: CIA i MOSSAD mu ništa nosu...

Abdul Kadir Kan, poznat kao "otac pakistanske atomske bombe", umro je 10. septembra od covida-19 u 86. godini. Pakistanski premijer Imran Kan tom je...

Mikavica: Visoki doprinosi među ključnim biznis barijerama

Visoki doprinosi na zarade su među glavnim biznis barijerama u Crnoj Gori, ocijenio je potpredsjednik Unije poslodavaca Slobodan Mikavica, gostujući u jutarnjem programu “Rujna...

FIFA ne odustaje, Venger sa selektorima o Mundijalu na dvije godine

FIFA ne odustaje od ideje da se Svjetsko prvenstvo igra na svake dvije godine. Pošto se i UEFA usprotivila tom planu mislilo se da bi...

SD: Aktuelna vlast udaljava Crnu Goru od članstva u EU

Nakon jasnih signala o ozbiljnim propustima koji ugrožavaju našu evroatlansku perspektivu, stiže i jasna potvrda nesposobnosti aktuelne vlasti i u segmentu evropskih integracija, ističu...

Popa sjutra uručuje Đukanovću Izvještaj EK o Crnoj Gori

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primiće sjutra šeficu Delegacije EU u Crnoj Gori ambasadorku Oanu Kristinu Popu. Šefica Delegacije EU će Đukanoviću uručiti Izvještaj Evropske...

Najčitanije

Povezano

Članovi danske kriminalne grupe u Budvi boravili mjesecima: Iznajmili stanove i nadzirali metu

Sudija za istragu Osnovnog suda u Kotoru Špiro Pavićević odredio je juče pritvor do 30 dana danskim državljanima Tomiju Ra Frostu (37), Habibulahu Rahimiju...

Podgorica: Otkriveni detalji rada kriminalne grupe sa Tajvana

Akcija kojom je nedavno razbijen najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu, detaljno je pripremana. Istražitelji su imali podatke o kako se sumnja, kriminalnoj grupi...

Beograd: Uhapšene 22 osobe, među njima i policajac

Po nalogu Tužilaštva i nakon višemjesečne istrage, u akciji MUP-a Srbije, uhapšene su 22 osobe. Među njima i policajac, javlja "Blic". Nakon višemjesečnog predistražnog postupka...

Identifikovani organizatori kriminalne grupe koja je trgovala ljudima

Državljani Tajvana Čang Šia Lun (Chang Chia Lun), Van Lun Šin (Wang Lun Hsin), i Vu Min Čen (Wu Ming Chen) označeni su kao...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve