Predstavnici studentskog kluba Pravnog fakulteta u Beogradu organizovali su na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu „skup podrške vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori“.

foto Nevena Bogdanović, RFE/RL

Okupljenima na platou obratili su se profesori Filozofskog fakulteta, Pravnog fakulteta i Fakluteta političkih nauka – Čedomir Antić, Branko Rakić i Časlav Koprivica.

Protest je organizovan zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori kojem se oštro protivi Srpska pravoslavna crkva, ali i zvaničnici i dio opozicije u Srbiji.

Za SPC sporna je prije svega formulacija zakona po kojoj će “svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i upisani kao kulturno blago”.

Organizatori protesta prethodno su 13. januara predali zahtjeve predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, tražeći pored ostalog, da Srbija inicira sjednicu Savjeta bezbjednosti UN i Savjeta Evrope o položaju srpskog naroda, te da se ambasador Crne Gore u Beogradu proglasi personom non grata, a da se odnosi Srbije i Crne Gore svedu na konzularni nivo.

Komentari

avatar