Izvršna direktorka aerodroma “Nikola Tesla” Senka Jelenković izjavila je za N1 da se od danas obnavljaju linije putničkog aviosaobraćaja.

foto /GETTY IMAGES/NURPHOTO

Ona ističe da je tokom nedjelje nacionalni avioprevoznik Er Srbija najavila pet letova i to ka Cirihu i Frankfurtu, a sljedeće nedelje ka Beču i Londonu.

“Očekujemo da početkom juna budu uspostavljeni prvi letovi ka regionu – Sarajevu, Podgorici, Tivtu, Skoplju i Ljubljani. Ka Ljubljani imamo prvi let Er Srbije već 29. maja”, rekla je ona.

Za danas je planiran let Viz era za London, a putnici sa kojima je razgovarala reporterka N1 kažu da se osjećaju bezbjedno i da su srećni što ponovo mogu da putuju avionom.

Kako objašnjava Jelenković, putnici moraju nositi zaštitnu masku na aerodromu i obavezno je održavanje higijene odnosno temeljno pranje ruku.

“Postavili smo na mnogim mjestima sredstva za dezinfekciju ruku. Savjetujemo da putnici dođu minimum dva sata, a poželjno je i tri sata pre lijeta kako bi se sve procedure mogle sprovesti”, rekla je ona.

Što se tiče PCR testitanja, Jelenković podsjeća da strani državljani moraju imati negativan test koji nije stariji od 72 sata, kao i dozvolu nadlžene komisije Vlade Srbije, dok srpski državljani nisu u obavezi da imaju negativan test, ali u tom slučaju moraju da ostanu u samoizolaciji 14 dana.

Kad je riječ o terminima letova, Jelenković naglašava da će uspostavljanje letova zavisiti od zemalja destinacije i njihovih odluka o ulasku stranih državljana.

“Dinamika će se usklađivati između aviokompanija i destinacija na koje će letjeti”, dodaje Jelenković i dodaje da je rano govoriti o procjenama gubitaka.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments