Srijeda, 4 Oktobra, 2023
Rubrika:

NEMA NAZAD, GOTOV JE: Završen masovan protest protiv vlasti, najavljeni novi protest ako zahtjevi ne budu ispunjeni

Na kraju dijela protesta ispred Skupštine ponovljeni su zahtjevi: smjena članova Savjeta Regulatornog tiela za elektronske medije (REM), ministra policije Bratislava Gašića i šefa BIA Aleksandra Vulina, oduzimanje nacionalnih frekvencija pojedinim televizijama, zabrana govora mržnje u medijima

U Beogradu je uz prisustvo velikog broja građana ispred Skupštine Srbije, među kojima su i studenti i članovi akademske zajednice, održan šesti protest “Srbija protiv nasilja”.

Desetine hiljada građana načinilo je večeras, u okviru skupa “Srbija protiv nasilja”, veliki “prsten” oko Vlade Srbije koji se protezao i na okolne ulice tražeći odlazak sa vlastl srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i ostavke odgovornih za dva masovna ubistva početkom maja.

Istaknuto je da su građani gladni i žedni pravde, empatije, života bez straha i nasilja, gladni i žedni sigurnosti, i naglašeno da protest ne pripada nijednom pojedincu već svim građanima Srbije.

Organizatori su ponovili da zahtjevi ostaju isti, dodali da očekuju da oni naredne nedjelje budu ispunjeni, ali ako se to ne desi, najavili su promjene u protestu.

Video sa skupa možete vidjeti OVDJE.

Po uzoru na prethodni skup, građani su i na ovome pustili u vazduh dva transparenta koje su nosili crni i bijeli helijumski baloni na kojima je pisalo “Restart sistema”.

Na transparentima su bile iscrtane karikature srbijanskog predsjednika Aleksanadra Vučića i šefa Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, sa porukama “Vučiću, odlazi!” i “Vuline, odlazi!”.

Građani su nosili i kartonske figure Vučića, premijerke Srbije Ane Brnabić i urednika tabloida “Informer” Dragana J. Vučićevića u crno-bijelim zatvorskim uniformama i kapama.

Građanima se obratila glumica Seka Sablić, koja je kazala da je nasilje kada pravde nema, kada je jedva dostižna.

“Dolazim ovdje sa vama, jer smo svi protiv nasilja. Nasilje je kada pravde nema, kada je pravda jedva dostižna, to je nasilje. Nasilje je otimanje zemlje, vode, vazduha, to je nasilje. Nasilje su zatvorene kapije ispred radnika u fabrikama, koji su istjerani sa svojih radnih mjesta bez ikakvog objašnjenja i kojima plate nisu isplaćene, to je nasilje. Školski primjer nasilja je Skupština”, rekla je ona.

Glumac Milan Marić ocijenio je na protestu “Srbija protiv nasilja” da ćemo se kao društvo teško oporaviti od tragedija koje su se desile prije mjesec dana. “Želim da svom djetetu ostavim zemlju u kojoj će moći da bude dijete. I znam da to možemo svi. Živjela ljubav, živjela sloboda”, podvukao je Marić.

„Prije nešto više od mjesec dana desile su se tragedije koje su nas sve ranile i od kojih ćemo se teško oporaviti kao društvo. Ja znam da vrijeme vratiti ne možemo. Znam da njihove živote vratiti ne možemo, ali ono što možemo je da možemo učiniti sve da se tako nešto nikome više nikada ne dogodi. Ono što možemo, možemo se zavjetovati da ćemo popraviti ovo društvo i da se nikada nećemo odreći njega“, poručio je Marić.

 

Dodao je da je na protestu zato što želi da Srbija bude zemlja tolerancije, zemlja otvorenosti, zemlja empatije, zemlja ljubavi, zemlja pravde, zemlja radosti – a ne zemlja nasilja.

„Ne zemlja mržnje, ne zemlja straha, ne zemlja u kojoj vam vlast kaže: ‘Idite negdje drugdje, ako vam se ovdje nešto ne dopada. Ne zemlja nesrećnih. Dosta je nesreće bilo. Moja generacija je odrastala u inflacijama, u bombardovanju, u kriminalu. Odrastali smo gledajući naše roditelje zbunjene i uplašene. Odrastali smo gledajući naše roditelje u redovima. Gledajući ih ponižene, gledajući ih nesrećne. Ja ne želim da svom djetetu budem zbunjen i uplašen“, naglasio je Marić.

Haždi Nenad Maričić upitao je: Zar je iko mogao da pomisli da ćemo budućnost naše djece prodati za 10.000 dinara.

“Okupila nas je velika tragedija i nepravedno prekinuti dječji snovi. Okupila nas je borba protiv nasilja, da sva djeca mogu da bezbjedno odrastaju i da nijedan roditelj više nikada ne ispraća sa strahom dijete u školu, poručio je na početku protesta glumac Nenad hadži Maričić i dodao da smo “gladni i žedni pravde, empatije i ljudskosti”.

“Srbija se probudila iz duboke, hladne zime i ja više neću da ćutim. A Srbija, naša divna zemlja se umiriti ne može i neće do ispunjavanja svih zahtjeva”, poručio je student Filozofskog fakulteta Vanja Đurđić.

Nastavnik Šeste beogradske gimnazije Uroš Tepavac rekao je da je tu zbog toga jer je uzbunjivač, zbog svog preminulog kolege, ali i svojih učenika.

“Ako sam svoje đake učio da budu pošteni, da ne savijaju kičmu i ne poginju glavu, gdje drugo treba da budem – nego ovdje, na protestu protiv nasilja”, rekao je on i pozvao ljude da dođu 13. juna ispred Šeste gimnazije u 18h na protest sa jednim jedinim zahtjevom, smjenom direktora.

Govorili su i letač Saša Jovanović, kolega i prijatelj poginulog Omera Mehića,  profesor Pravnog fakulteta – Miodrag Jovanović, nastavnica Marina Vidojević.

Na kraju dijela protesta ispred Skupštine ponovljeni su zahtjevi: smjena članova Savjeta Regulatornog tiela za elektronske medije (REM), ministra policije Bratislava Gašića i šefa BIA Aleksandra Vulina, oduzimanje nacionalnih frekvencija pojedinim televizijama, zabrana govora mržnje u medijima…

Prvi dio protesta ispred Skupštine završen je porukom: “Ispunite naše zahtjeve. Ako do iduće nedjelje ne budu ispunjeni zatjevi, protesti će dobiti novi oblik. Nema nazad. Gotov je”.

Protestanti su krenuli u šetnju dugu skoro tri kilometra, nakon čega će posjetiti Vladu, oko koje će napraviti prsten i ostaviti poruke za  predstavnike države.

Na skupu je prisutno bilo više desetina hiljada građana, a masa skandira Vučiću, odlazi!

Podsjetimo, prvi protest „Srbija protiv nasilja“ održan je 8. maja, a 12. maja građani su na drugom protestu blokirali most Gazela na dva sata.

Treći protest održan je 19. maja, a tada su bili blokirani Gazela i Brankov most. Četvrti protest održan je 27. maja, a učesnici su nakon šetnje formirali prsten oko zgrade RTS-a. Tokom petog protesta, prošle subote, učesnici su poslije šetnje formirali prsten oko zgrade Predsedništva.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Kotor
09.06.2023-21:45 21:45

Srbijanci cerajte smrada

Merlin
09.06.2023-23:12 23:12
Reply to  Kotor

On je naš predsednik koji je Srbiju ojačao eknomski, diplomatski i vojno. Uz njega su narod, vojska i policija. Šeta buranija, natovci, kvislinzi i drugosrbijanci koji na novim izborima neće preći cenzus. Smradovi i dušmani ga se plaše ….

Merlin
09.06.2023-23:10 23:10

Uh, jeste gotov je, al za malo ! :) Ovi su drugosrbijanci, građaneri kao u CG što su SD, SDP i LP.. Sa rančićima na leđima i flašicama vode će sigurno da “obore” Vučića. Apelujem na policiju, da poseban tretman ima prema demonstratima iz Crne Gore, Hrvatske i BiH kojiugrožavaju ustavni poredak zemlje. Poseban, pojačan “tretman” u policiji, deportacija i zabrana ulaska u SR.

Filio
10.06.2023-00:31 00:31

Ko god da je na vlasti u Srbiji vama nece valjari da se ne lazemo… Dps nema politiku ako nenpljuje Srbiju