Utorak, 21 Marta, 2023
Rubrika:

Banjaluka: Napadnuti LGBTQ aktivisti i novinari

Novinarka i aktivistkinja Vanja Šunjić napisala je na društvenim mrežama da je noćas uz policijsku pratnju ispraćena iz Republike Srpske, uz objašnjenje da joj oni više ne mogu garantovati sigurnost.

Aktivisti koji podržavaju prava LGBTQ zajednice i novinari koji su bili napadnuti u Banja Luci, tokom noći su uz policijsku pratnju iz bezbjednosnih razloga napustili Republiku Srpsku.

Novinarka i aktivistkinja Vanja Šunjić napisala je na društvenim mrežama da je noćas uz policijsku pratnju ispraćena iz Republike Srpske, uz objašnjenje da joj oni više ne mogu garantovati sigurnost.

Dodala je da su “za tu istu Republiku Srpsku” njen otac i djed stradali u rovu, jer ih je neko slagao da prave društvo u kojem niko neće smjeti da ih dira i ugnjetava.

“I možete likovati što su prvo došli po novinare i pedere, ali kad završe sa nama, doći će i po vaše dijete. A sve dok se ne suprotstavite tome, saučesnici ste”, napisala je Šunjić.

Oko 30 huligana, pretpostavlja se navijača, sinoć su ispred prostorija nevladine organizacije “Transparensi Internešenel” u Banja Luci napali aktiviste za prava LGBTQ osoba i novinare, poslije čega je intervenisala policija.

Poslije napada svi su sklonjeni u Policijsku upravu Banja Luka i dali su izjave.

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH oštro su osudili napad i zatražili od nadležnih organa RS da hitno sprovedu istragu i uhapse napadače.

Predsjednik RS Milorad Dodik i gradonačelnik Banja Luke dan prije napada suprotstavili su se okupljanju predstavnika LGBTQ zajednice u najvećem gradu RS, navodeći da oni narušavaju “tradicionalne i porodične vrijednosti”

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković danas je osudio nasilje, ali je dodao da svoj stav povodom “Parade ponosa” neće promijeniti.

On je odbacio optužbe da je njegov stav o tome doveo do sinoćnjeg nasilja.

“Banja Luka će ostati bedem tradicionalno patrijarhalnih porodičnih vrijednosti i na to sam ponosan, ne ulazeći u ničije pravo da voli koga hoće, ali ne i da paradira na taj način”, naveo je Stanivuković.

Još je rekao da se o novcu svake NVO “treba znati poreklo istog, kao i način finansiranja, jer svi ovi događaji poprilično determinišu određena buduća kretanja”.

“Mi na odgovornim pozicijama smo dužni da štitimo naš narod i našu Republiku Srpsku”, kazao je Stanivuković, pozvavši policiju da odgovorno uradi svoj dio posla i “suzbije svaku vrstu nasilja”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve