Četvrtak, 30 Novembra, 2023
Rubrika:

Austrijski Der Standard: Zbog napada na Ukrajinu pojačava se sastav Eufor u BiH

''U cijelom regionu sada postoji zabrinutost da bi Rusija – analogno ''Narodnim republikama'' Lugansk i Donjeck – takođe mogla priznati Republiku Srpsku kao nezavisnu državu kako bi stvorila još veću nestabilnost na Balkanu'', piše ''Der Standard''.

“Pogoršanje sigurnosne situacije na međunarodnom nivou potencijalno bi moglo dovesti do nestabilnosti u BiH. Zato je Eufor odlučio u zemlju poslati pojačanje“, piše austrijski list „Der Standard“.

Dopisnica uglednog austrijskog lista iz Sarajeva, Adelheid Wölfl, piše da napad Rusije na Ukrajinu znači da se mjere predostrožnosti preduzimaju i u jugoistočnoj Evropi.

„U naredne dvije sedmice će još oko 500 vojnika iz rezervnog sastava Eufora, stacioniranih izvan Bosne i Hercegovine, biti stacionirano u zemlji kako bi pojačali postojeće oružane snage. Vojnici dolaze iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke”, prenos DW.

„Svrha povećanja je efikasnija podrška državi Bosni i Hercegovini i osiguranje sigurne i stabilne situacije”, piše „Der Standard”.

“Pogoršanje sigurnosne situacije na međunarodnom nivou potencijalno bi moglo dovesti do nestabilnosti u Bosni i Hercegovini. Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti, koja se preduzima u cilju jačanja stabilnosti BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.”

„Glavna svrha pojačanja trupa je da signalizira odlučnost da se očuva teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Trenutno je na terenu oko 600 vojnih lica, uglavnom iz Austrije. Zbog konkretnih secesionističkih koraka koje je preduzeo proruski desničarski lider stranke SNSD, Milorad Dodik, već mjesecima se razgovara o povećanju trupa i premještanju dijela trupa u Brčko.”

„Dodik već dugi niz godina prijeti odcjepljenjem RS. Riječ je o starom ratnom cilju od 1992. do 1995. godine. Tada su nacionalisti pokušali odcijepiti RS i pripojiti je Velikoj Srbiji. Desetine hiljada nesrba je protjerano, odvedeno u logore, a ubijeno je više hiljada ljudi da bi se etničkim čišćenjem omogućila integracija u Veliku Srbiju.”

Zabrinutost od priznanja

„Der Standard” piše da Dodika dugi niz godina ne podržava samo susjedna Srbija, već prije svega i Rusija. „U cijelom regionu sada postoji zabrinutost da bi Rusija – analogno “Narodnim republikama” Lugansk i Donjeck – takođe mogla priznati Republiku Srpsku kao nezavisnu državu kako bi stvorila još veću nestabilnost na Balkanu”, piše „Der Standard”.

„Dodik je takođe saveznik Hrvatske nacionalističke stranke HDZ u Bosni i Hercegovini koja otvoreno traži i treći entitet (takođe ratni cilj 1990-ih) u Hercegovini, odnosno poseban dio zemlje (zvan Herceg-Bosna), u kojem bi trebali živjeti uglavnom Hrvati. Bosna i Hercegovina nije dio NATO-a, ali prozapadne političke snage se žele pridružiti, ali proruske snage poput, SNSD-a, to žele spriječiti.”

Dodik već dugi niz godina prijeti otcjepljenjem RS.
Dodik već dugi niz godina prijeti odcjepljenjem RS

„Njemačka takođe razmišlja o ponovnom slanju trupa u BiH. U početku 50 vojnika. Zbog Dodikovih konkretnih koraka ka secesiji, zemlja je u najvećoj krizi od završetka rata 1995. godine. Mađarski komesar EU Olivér Várhelyi, koji sasvim očigledno podržava nacionaliste, čak je nedavno dao ponudu koju treba da dobije Republika Srpska 600 miliona eura iz sredstava EU kada se njihovi predstavnici vrate u državne institucije. Ovu politiku, kao politiku smirivanja, odbacuju druge evropske zemlje, poput Njemačke. One traže oštre sankcije Dodiku, poput onih koje su SAD uvele 2017. godine”, piše „Der Standard”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve