Utorak, 3 Avgusta, 2021
Rubrika:

Apel 250

Planovi zapadnobalkanskih populista predviđaju uvećanje teritorija Srbije, Hrvatske i Albanije. Ideja prekrajanja granica zasniva se na uverenju, da su propali svi pokušaji izgradnje funkcionalnih, tolerantnih i otvorenih država.

Piše: Nikola Samardžić

Na adrese EU, SAD i NATO uputili smo 3. maja 2021. apel (političari, građanski aktivisti, novinari, profesori) da se zaustave pokušaji prekrajanja granica u bivšoj Jugoslaviji: podela BiH, anšlus Crne Gore i severnog Kosova, pripajanje Albaniji delova Crne Gore i Severne Makedonije.

Planovi zapadnobalkanskih populista predviđaju uvećanje teritorija Srbije, Hrvatske i Albanije. Ideja prekrajanja granica zasniva se na uverenju, da su propali svi pokušaji izgradnje funkcionalnih, tolerantnih i otvorenih država.

„Apel 250“ računa na nove šanse za budućnost evropskog projekta koji je nepotpun i nelogičan bez bivše Jugoslavije i Albanije.

Nijedan od naših sistemskih nedostataka nije moguće ukloniti bez podrške EU, SAD i NATO.

Tri su osnovna problema: korupcija, vladavina prava i bezbednost. U sva tri sektora, koje je vlast uterala u metastazu, prisutni su maligni uticaji Rusije i Kine.

Rusija i Kina podržavaju sve političke ekstremiste.

Od Šešelja i Karića, preko gašenja Demokratske stranke i LDP-a, do ekoloških pokreta i patkica, formiran je jedan sklerotičan politički poredak zaustavlja evropsku integraciju i modernizaciju društva: monopolizacija ekonomije, staljinizacija pravosuđa, svetosavska kultura, Palmina etika.

„Apel 250“ računa na nove šanse za budućnost evropskog projekta koje se otvaraju porazom Donalda Trampa na američkim izborima.

Najznačajnija pobeda demokratije u 21. veku podsetila je na snagu američke demokratije.

Javnost i institucije izborile su se s populističkom demagogijom i političkom korupcijom.

Pobeda američke demokratije je najvažnija poruka za EU koja je u blokadi zbog pojave niza otpadničkih režima, koji su se u međuvremenu okrenuli Kini i Rusiji sa sve očiglednijim odobravanjem nemačke kancelarke.

Evropa kao da se vraća u kasne tridesete.

Pretnje na koje ukazuje „Apel 250“ paradigma su za ostatak Evrope.

I raspad Jugoslavije odvijao se u načelnom sukobu dva principa, principa evropske integracije i principa obnove Sovjetskog Saveza.

Bivša Jugoslavija nije rupa na tepihu Evropske unije, kako često aludiraju i zlonamerni evropski zvaničnici, bivša Jugoslavija je najtanja karika evropskog jedinstva, vrednosti i sloboda.

Sličan apel uputili smo prošle zime upozoravajući da je litijaški pokret deo plana zaustavljanja Crne Gore na putu evropske integracije, podrazumevajući da će Crna Gora napustiti NATO i uključiti se u projekat „srpskog sveta“, zapravo male Rusije.

U Crnoj Gori uspostavljena je tragikomična boratovska koalicija, zahvaljujući činjenici da je nova vlast projekat ovdašnje vlasti, opozicije, SPC i ruskih službi.

Slična sudbina namenjena je Bosni i Hercegovini, sa svim užasnim prognozama o novim masovnim ljudskim tragedijama.

Dodik bi do Velike Srbije tako da podrži NDH.

„Apel 250“ ne poziva na odricanje od nacionalnih prava. Samo evropsko ujedinjenje pomiriće teritorijalne aspiracije i obezbediti punu zaštitu svih manjina.

Alternativa su ratne pretnje i dalje razaranje institucija. U Srbiji su finansije zarobljene pljačkaškim koruptivnim aranžmanima kojima upravljaju ruska i kineska agentura.

Podrazumeva se razaranje društvenog tkiva i životne sredine.

Najnovije

Picula: Pregovori o članstvu ne smiju biti alibi za blokade bilo koje političke opcije

Crna Gora je predvodnik proširenja, ali mora, prije svega, napredovati u pravosudnim reformama, borbi protiv korupcije i jačanju slobode medija, poručio je izvjestilac Evropskog...

VLADA TRULA SA SVAKE STRANE Službenici u ambijentu nesigurnosti i straha, trpe teror, bahatost...

Vlada Crne Gore iako je formirana prije nešto više od pola godine, već može da se uporedi sa oronulom građevinom, u kojoj nije bezbjedno...

Skok u dalj: Španović bez medalje, Mikambo do zlatnog odličja

Srpska atletičarka Ivana Španovioć kao četvrtoplasirana završila je nastup u skoku u dalj na Olimpijskim igrama u Tokiju. Ona je u finalu skočila 6,91 metar. Ona...

Rakočević: Nema više vremena za bilo šta

DF napada Vladu i premijera. Premijer Zdravko Krivokapić uzvraća napad. DF i URA napadaju Demokrate, Demokrate se brane na ivici šesnaesterca, izbjegavajući ofsajd zamku....

U Njemačkoj od septembra treća doza i vakcinacija djece

Njemačka će u septembru početi da daje treću dozu vakcina protiv koronavirusa za ranjive grupe stanovništva i vakcinaciju djece starije od 12 godina, saopštio...

Najčitanije

Povezano

Štazi

piše: Nikola Samardžić Milošević je pao jer je izgubio ratove, ne zbog agresije i zločina. Demokratska tranzicija bila je neuspešna jer se u toku 30...

Samardžić: 15 godina slobode

Piše: Nikola Samardžić Za manje od 6 meseci nova vlada Crne Gore uspela je da komprimituje bezbednost u NATO partnerstvu, da zaustavi proces evropske integracije,...

Putin i Palma

piše: Nikola Samardžić Kriza Evropske unije nije kriza njenog smisla i vrednosti. Evropsku ideju narušili su korumpirano, sporo, sklerotično liderstvo, institucije nespremne za efikasne odgovore...

Samardžić: Karakter litija bio je antizapadni, anticrnogorski, antisrpski i – proruski

Tamara Nikčević Nikola Samardžić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, kazao je za Pobjedu, da je karakter litija u Crnoj Gori bio antizapadni, anticrnogorski, antisrpski i...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca sa katunima bez struje
09.05.2021-09:40 09:40

Mozemose federalno ujediniti demokracki. Racionalno a istidmo narod a isti jezik govorimo. Bilebi vise plate i penzije a i strujsbi dosla u nase katune.