Episkop istočnoamerički Srpske pravoslavne crkve Irinej (Dobrijević) pozvao je američkog predsjednika Donalda Trampu da kod vlade Crne Gore interveniše da “pod hitno prestanu i odustanu od progonstva koje čine po vjerskoj osnovi, i od oduzimanja, vjekova starih, bogomolja” SPC-a u toj zemlji.

Donald Tramp (Foto: AP/Alex Brandon)

“Želimo privoljeti Vašu hitnu pažnju na oštru zloupotrebu vjerskih sloboda i prava na posjed imovine u Republici Crnoj Gori. Nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju verskih zajednica, došlo je do brutalnog sukoba s miroljubivim hrišćanskim pravoslavnim demonstranatima, koji su samo željeli da zaštite svoje svetinje od nasilnog otimanja”, naveo je episkop Irinej u pismu predsjedniku SAD.

Kako prenosi portal Sabornik, on je naveo da se “stiče utisak da je ovaj zakon samo izgovor za konfiskaciju vjerskih objekata SPC”, koja je prisutna u Crnoj Gori osam vjekova, a što bi značilo gubitak vjerskog nasljeđa i kulturne baštine.

“Gospodine Predsjedniče, velikodušno ste učinili vjersku slobodu glavnim prioritetom Vaše spoljne politike. U ime naših vjernika, srpsko-američkih građana i stanovnika SAD, pozivamo Vas, vašu vladu i njene institucije, kao i sve nevladine sektore koji nadgledaju međunarodnu vjersku slobodu i ljudska prava, da intervenišu kod vlade Crne Gore, da pod hitno prestane i odustane od progonstva koje čini po vjerskoj osnovi, i od oduzimanja, vjekova starih, bogomolja”, istakao je vladika Irinej.

U Njujorku se juče kod crkve Svetog Save na Menhetnu okupilo nekoliko desetina građana kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

Komentari

avatar