Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Ambasador SAD: Ne podržavamo sporazume koji ugrožavaju suverenitet Kosova, ali ZSO mora biti formiran

Dvosatna diskusija iza zatvorenih vrata fokusirala se na tri stvari, kaže on. Na funkcioniranje Zajednice u praksi, u okviru pravnog okvira Kosova, te kako može doprinijeti ekonomskom razvoju i efektivnom pružanju vladinih usluga srpskoj i drugim manjinskim zajednicama

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da je njegova zemlja jasno stavila do znanja da “ne podržava nijedan sporazum koji krši Ustav Kosova” ili koji “ugrožava suverenitet, nezavisnost i multietnički karakter” Kosova.

“Snažno se protivimo stvaranju entiteta koji bi ličio na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini”, rekao je Hovenier nakon diskusije o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, koja je održana u američkoj ambasadi u Prištini.

Ambasador je naveo da SAD očekuju od Kosova da ispuni svoju obavezu te ponovo pozvao Vladu da da svoje predloge oko formiranja Zajednice.

“Ovo je ključno, ovo je važno, ovo je hitno. Mi smo spremni da pružimo ekspertizu i političku podršku”, rekao je on.

Dodao je da su se na diskusiji čule razne ideje koje sada Vlada Kosova može da iskoristi.

Dvosatna diskusija iza zatvorenih vrata fokusirala se na tri stvari, kaže on. Na funkcioniranje Zajednice u praksi, u okviru pravnog okvira Kosova, te kako može doprinijeti ekonomskom razvoju i efektivnom pružanju vladinih usluga srpskoj i drugim manjinskim zajednicama.

“Čuli smo stavove kako Zajednica opština sa srpskom većinom može da adresira fundamentalne potrebe bilo koje zajednice, kao i funkcije za koje su sve opštine na Kosovu odgovorne, kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita, lokalni ekonomski razvoj”, rekao je Hovenier.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve