Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Ambasada SAD u Srbiji: Radosavljević da bude suočen sa pravdom, a ne da prima počasti

Ambasada SAD je reagovala povodom davanja plakete Žandarmerije prvom komandantu ove policijske jedinice u Srbiji Goranu Radosavljeviću Guriju 30. juna, u znak zahvalnosti za uspješnu saradnju.

Goran Radosavljević Guri bio je na čelu kampa gdje su pronađeni posmrtni ostaci trojice američkih državljana Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija, objavila je ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji na svom Twitter profilu.

Ambasada SAD je reagovala povodom davanja plakete Žandarmerije prvom komandantu ove policijske jedinice u Srbiji Goranu Radosavljeviću Guriju 30. juna, u znak zahvalnosti za uspješnu saradnju.

„On bi trebalo da bude suočen s pravdom, a ne da prima počasti“, zaključuje se u tvitu u kome se prenosi i vijest koju je Radio Slobodna Evropa objavio 30. juna povodom ovog događaja.

Ambasada, takođe, podsjeća da su SAD uvele sankcije Radosavljeviću zbog njegove umiješanosti u ubistva braće Bitići.

State Department je Radosavljeviću u decembru 2018. zabranio ulazak u Sjedinjene Američke Države zbog umiješanosti u grubo kršenje ljudskih prava.

“Radosavljević je vjerodostojno upleten u ubistvo braće Bitići 1999. godine, trojice albansko-američke braće koji su ubijeni u Srbiji nakon rata na Kosovu”, navedeno je tada u saopštenju.

Agron, Mehmet i Ili Bitići, državljani SAD koji su se u sastavu “Atlantske brigade” borili na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) tokom rata na Kosovu, uhapšeni su po završetku NATO intervencije 1999. godine na granici sa Kosovom zbog ilegalnog prelaska u Srbiju.

Nakon odležane prekršajne kazne od 15 dana pušteni su iz zatvora, ali ih srpska policija odvodi u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu, koja je bila pod komandom Gorana Radosavljevića – Gurija.

Njihova tijela, sa vezanim rukama i ranama od ispaljenih metaka na potiljcima, otkrivena su u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji, zajedno sa drugim tijelima kosovskih Albanaca.

Radosavljević je odbacio bilo kakvu odgovornost za smrt braće Bitići.

“Dao sam izjave istražnim organima, hiljadu puta sam o tome pričao, tako da je nonsens da govorim o tome uopšte”, izjavio je Radosavljević za RSE u decembru 2018. godine.

On je tada rekao da ga odluka State Departmenta o zabrani ulaska u SAD “niti interesuje niti pogađa”.

Iz nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo su više puta ukazali da je Goran Radosavljević bio upravnik kampa u Petrovom selu, gdje su braća Bitići ubijeni, te da se bez njegovog znanja ništa tamo nije moglo desiti.

Brat ubijenih, Iljir Bitići je u martu 2018. godine za RSE izjavio da je aktuelni predsjednik Srbije 2015. godine, na sastanku sa članovima porodice Bitići i bivšim američkim ambasadorom u Srbiji Majklom Kribijem, iznio da je za ubistvo njegove braće odgovoran Goran Radosavljević Guri.

Ovi navodi nisu potvrđeni. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je početkom 2019. godine rekao da je ubistvo braće Bitići bio težak zločin i da Srbija radi sve što treba da ispita slučaj i da sigurno neće štiti nikoga ko je počinio zločin.

On je tada potvrdio da je tokom sastanka sa američkim kongresmenima u Minhenu, u februaru te godine, dva puta spomenut nekadašnji policijski rukovodilac na Kosovu Goran Radosavljević Guri.

„Oni su ga u dva navrata spomenuli. Ja sam pitao imate li određenih dokaza, ali dokaze nisam dobio“, rekao je tada Vučić novinarima.

Rasvjetljavanje slučaja braće Bitići do danas je važna tema u odnosima Srbije i SAD.

Predstavnički dom Kongresa SAD je u oktobru 2019. usvojio rezoluciju kojom se od Srbije zahtijeva da riješi slučaj ubistva trojice braće Bitići – Ilija, Agrona i Mehmeta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve