Organizacije za odbranu gej prava pozdravile su odluku vladajućeg tijela psihologa Albanije o zabrani takozvane terapije konverzije kojom se pokušava promjena seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili rodnog izražavanja neke osobe.

U saopštenju organizacije Pink Embassy u Albaniji, glavne LGBT organizacije u toj zemlji, navodi se da ta odluka stavlja organizaciju psihologa u Albaniji na čelo institucija koje poštuju LGBTI prava, i time Albaniju dovode na šestu poziciju među evropskim zemljama koje primjenjuju takvu zabranu, poslije Španije, Švajcarske, Malte, Britanije i Njemačke.

Svi registrovani terapeuti u Albaniji moraju da budu članovi Reda albanskih psihologa.

“Taj potez je vrlo značajan za LGBTI adolescente koje roditelji često prisiljavaju da idu na terapiju konverzije u nadi da će time da promijene seksualnu orijentaciju ili rodni identitet”, navela je organizacija Pink Embassy.

Dan ranije LGBT organizacije održale su virtualnu prajd paradu Tirana Prajd 2020. zbog pandemije koronavirusa.

U odvojenoj aktivnosti dijelili su višebojne zastave ministarstvima i drugim vodećim javnim institucijama kao dio njihovog mota “Budi ponosan, podigni zastavu”.

Albanija je usvojila zakon protiv diskriminacije 2010. godine koji daje prava homoseksualcima, ali ne dozvoljava istopolne brakove.

U zemlji su i dalje rasprostranjene predrasude i diskriminacija i izvještaji o nasilju protiv pripadnika gej populacije i njihovih porodica iako nije bilo napada za vrijeme prajd parada.

“Društveni stavovi prema LGBT zajednici su uopšteno negativni i među najnepovoljnijim na evropskom nivou”, navodi se u saopštenju Pink Embassy.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve