Evropska komisija usvojila je danas paket vrijedan 100 miliona eura za obnovu Albanije poslije zemljotresa u novembru 2019.

Foto: Beta/AP

Ta sredstva su dio paketa od 115 miliona eura, koliko je Komisija ukupno obećala Albaniji na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji “Zajedno za Albaniju” održanoj sredinom februara.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji rekao je da ovim paketom EU ispunjava svoju obavezu prema Albaniji da pomogne u rekonstrukciji poslije zemljotresa, kao što je podržala i napore te zemlje u borbi sa posljedicama korona krize.

“Ispunili smo obećanje da ćemo biti sa građanima Albanije i obnovili podršku toj zemlji i njenoj evropskoj budućnosti”, istakao je Varhelji.

Novousvojeni program biće fokusiran na obnovu obrazovnih ustanova, uključujući opremanje, kako bi se djeca i mladi školovali u boljim uslovima.

Iz novog programa će se finansirati i obnova oštećenog kulturnog nasljeđa, uključujući spomenike, muzeje, biblioteke i arheološka nalazišta, čime će se doprinijeti i lokalnom ekonomskom razvoju.

Zgrade će biti obnavljane po principu “ponovo izgradite bolje”, što znači primjenu održivih standarda u građevinarstvu i smanjenje budućih rizika, odnosno izgradnju čvršće, bezbjednije i otpornije na katastrofe infrastrukture i sistema.

Posebne mjere takođe će donijeti unapređenja u pogledu energetske efikasnosti.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve