AFP: Na Balkanu pet od deset najzagađenijih gradova u Evropi

Dolaskom zime zemlje zapadnog Balkana guše se u smogu used izduvnih gasova iz mahom vrlo starih automobila i hiljada dimnjaka, piše agencija AFP. Kako navodi agencija, jedini koji zadovoljno trljaju ruke su prodavci prečistača vazduha.

EPA PHOTO/ELVIS BARUKCIC

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), na spisku 10 najzagađenijih gradova u Evropi pet je na Balkanu, a radi se o Tuzli (BiH), Pljevljima (Crna Gora) i Skoplju, Tetovu i Bitolju (Makedonija).

SZO upozorava da se time nanosi velika šteta privredi i ljudima. Prema istraživanju SZO-a iz 2016, procjenjuje se da je 2010. zagađenje vazduha bilo uzrok smrti više od 37.000 ljudi na zapadnom Balkanu, koji broji 23 miliona stanovnika. To je, u odnosu na broj stanovnika, šest puta više nego u Francuskoj, ali otad nijesu preduzete nikakve mjere za suzbijanje atmosferskog zagađenja, prenosi “Avaz”.

Među jako zagađenima je i Sarajevo, grad koji tokom zime bude potpuno sakriven ispod gustog smoga iz kojeg jedino izviruje televizijski repetitor na brdu Hum. Svakim danom u Sarajevu saobraća oko 150.000 automobila koji su prosječno stari 18 godina. Zagađenju pridonosi i masovno grijanje na ugalj i drva te se u Sarajevu u vazduh ispušta dim iz hiljada dimnjaka.

U Sarajevu, gradu s 340.000 stanovnika, u kojem je gradski prevoz u jadnom stanju, početkom decembra je izmjerena prosječna prisutnost lebdećih čestica u vazduhu u iznosu od 320ug/m3, a u nekim je djelovima grada premašivala 400ug/m3.

UN je u dokumentu iz januara 2018. naveo da se u BiH usljed zagađenja vazduha “svake godine izgubi 44.000 godina života”. Takođe, cijena koja se plaća zbog izgubljenih dana na poslu i školi te zdravstvenih i ostalih troškova iznosi više od 21,5 odsto BDP-a.

Komentari

avatar