Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Duda: Varšava snažno podržava proširenje EU na Zapadni Balkan

Otvarajući sastanak premijera učesnica Samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, Duda je rekao da taj region ima veliku važnost za stabilnost i razvoj Evrope

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je u Poznanju da Varšava snažno podržava proširenje EU na Zapadni Balkan i upozorio da bi dalje odlaganje evrointegracije tog regiona moglo da dovede do ozbiljne nestabilnosti.

Foto: Beta/AP
Otvarajući sastanak premijera učesnica Samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, Duda je rekao da taj region ima veliku važnost za stabilnost i razvoj Evrope.

“Poljska vidi Berlinski proces kao pripremu za proširenje EU i primanje novih članica. EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana”, kazao je Duda.

On je naveo da je EU danas u teškoj situaciji, ali da je Unija uprkos različitim krizama uvijek uspjevala da prevaziđe prepreke.

“Pitanje proširenja ne treba da bude na margini, baš sada, kada Velika Britanija izlazi, EU treba da se otvori za nove države. To je moje ubjeđenje, to bi bio dokaz da je evropski projekat živ”, rekao je poljski predsjednik.
On je naveo da “nažalost, ne djele sve zemlje gledište Poljske” i dodao da je tužan zbog odlaganja početka pregovora o članstvu sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

“To nije dobar način za tretman tih država. Evropska komisija je preporučila otvaranje pregovora jer je bila zadovoljna reformama u tim zemljama i naročito rešenjem spora Atine i Skoplja oko imena Sjeverne Makedonije”, dodao je Duda.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki, rekao je na otvaranju sastanka, da je ekonomija u središtu Samita u Poznanju i da Poljska može da pomogne Zapadnom Balkanu pošto je takođe prošla transformaciju od planske ka tržišnoj ekonomiji.

Moravjecki je ukazao na veliki značaj nevladinih organizacija za reformske procese na Zapadnom Balkanu.

Na samitu učestvuju premijeri Crne Gore, Srbije, Makedonije, Kosova, Albanije i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Među učesnicima su i njemačka kancelarka Angela Merkel, premijeri Velike Britanije i Francuske, Tereza Mej i Eduar Filip, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve