Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Veselji: Vojsku Kosova imaćemo zvanično 14. decembra; Srbija osuđuje najavu osnivanja borbenih formacija

Predsjedništvo Skupštine Kosova na današnjoj sednici odlučilo je da se tri zakona o transformaciji BSK razmatraju na redovnoj sednici koja je zakazana za 14. decembar ove godine, objavio je predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji.

foto ( Erkin Keçi – Anadolu Agency )

“Dana 14. decembra i zvanično ćemo imati Vojsku Kosova. To je datum kada će Skupštine Kosova glasati o predlozima zakona o transformaciji Bezbjednosne snage u Vojsku. Čestitke svima”, napisao je Veselji na Fejsbuku.

Skupština Kosova će na toj sjednici, kako se očekuje, velikom većinom usvojiti Zakon o Ministarstvu odbrane Kosova, Zakon o bezbjednosnoj snazi i Zakon o služenju u BSK, čime ova snaga preuzima dužnosti i obaveze oružane snage Kosova.

Protiv transformacije BSK u Oružane snage su se izjasnili Srbija i poslanici Srpske liste, dok su predstavnici međunarodne zajednice zatražili da se te promjene mandata izvrše ustavnim izmjenama, što je nemoguće zbog suprostavljanja poslanika Srpske liste.

Proces transformacije BSK će trajati najmanje deset godina.

Srpska lista: Nastavak provokacije i kršenje međunarodnih akata

Kancelarija za saradnju sa medijima Srpske liste saopštila je da je nаgoveštаj kosovskih vlasti da će formirаti vojsku 14. decembra “nаstаvak provokаcijа”, koja se dešava u dаnu kаdа u Prištinu dolаzi evropski komesаr Johаnes Hаn, koji će sa prištinskim institucijama razgovarati o uklanjaju uvozne tаkse od 100 odsto na proizvode iz Srbije.

“Srpskа listа nаjoštrije osuđuje ovаkvo djelovаnje, i nаglаšаvаmo dа nаši poslаnici nikаdа neće podržаti formirаnje nekаkvih vojnih formаcijа. Istovremeno zаhtijevаmo od međunаrodne zаjednice dа nаjoštrije reаguje, ili dа se jаvno izjаsni kаko nije sposobnа dа održi mir i red nа ovim prostorimа”, navodi se u saopštenju.

Đurić: Vojska Kosova bi bila novi fitilj na balkanskom buretu baruta

“Najava formiranja takozvane kosovske vojske najveća je do sada prijetnja miru i bezbjednosti u regionu. Osnivanje te nelegalne formacije ugrozilo bi sve što se do sada postiglo u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Ta vojska se formira protiv Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i to se ne može prikriti nikakvim neuvjerljivim obrazloženjima o potrebi doprinosa samoproglašenog Kosova globalnoj bezbednosnoj arhitekturi”, naveo je Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u saopštenju.

On je ocijenio da je jedino čemu bi jedna takva formacija doprinela – produbljivanje međuetničke distance u regionu. Navodi da ti to bio novi fitilj na balkanskom buretu baruta.

izvor N1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve