Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Sjutra sastanak u Briselu

Poslije “jednog od najtežih sastanaka” u julu i otkazanog sastanka u septembru, susret na najvišem nivou između Beograda i Prištine zakazan je za 8. novembar u Briselu, saopštila je Služba za spoljne poslove EU.

Uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini očekuje se da se najavljeni sastanak i održi, za razliku od posljednje runde 7. septembra kada su održani samo bilateralni sastanci Mogerini sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Hašimom Tačijem, jer je predsjednik Srbije odbio da se sastane sa kosovskom stranom.

“Očekuje se da će Vučić i Tači na sastanku potvrditi njihovu spremnost u intenziviranju napora da se postigne pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, što je od suštinske važnosti za njihov evropski put,” navodi se u saopštenju.

U medijima u Srbiji nezvanično se navodi da Mogerini nije želela da saziva sastanak u okviru dijaloga o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine sve dok ne bude sigurna da će se na njemu postići ”konkretan rezultat”, odnosno napredak u cilju postizanja pravno obavezujućeg sporazuma.

U Briselu takode smatraju da ”nije ostalo još mnogo vremena” za postizanje sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji izmedu Beograda i Prištine, koji će, kao pravno obavezujuci, ”svi morati da primene”.

Članice EU trenutno su i u procesu odlučivanja o broju poglavlja koje bi Srbija mogla da otvori do kraja ove godine.

Prethodni sastanci Vučića i Tačija u Briselu održali su se u martu i junu ove godine.

izvor glasamerike.nry

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve