Preminuo lord Piter Karington, tvorac plana za rješavanje krize u Jugoslaviji

Bivši britanski ministar vanjskih poslova, lord Piter Karington preminuo je u 99. godini.

Dugogodišnji političar i poslanik britanskog Doma lordova, Karington je bio jedini preživjeli poslijeratne vlade Vinstona Čerčila u kojoj je obavljao dužnost ministra poljoprivrede.

On je bio na nekoliko vodećih pozicija u britanskoj politici, uključujući položaj ministra odbrane i ministra vanjskih poslova.

Dom lordova objavio je na svojoj internet-stranici da je on preminuo u ponedjeljak.

Konzervativni poslanik bio je najpoznatiji po svojoj ostavci na položaj ministra vanjskih poslova tri dana nakon argentinske šokantne invazije na Falklandske otoke 1982.

Ondašnja premijerka Margaret Tačer pokušala je da ga razuvjeri od podnošenja ostavke, ali on je smatrao da mora odstupiti uprkos činjenici da nije snosio nikakvu odgovornost u neuspjehu vlade da predvidi invaziju.

Lord Piter Karington igrao je ključnu ulogu u uspostavljanju moderne države Zimbabve, predsjedajući razgovorima 1979. koji su doveli do stvaranja nove države na teritoriji nekadašnje južne Rodezije.

On je kasnije obavljao dužnost generalnog sekretara NATO-a u periodu 1984. – 1988.

U oktobru 1991. on je stvorio plan za rješenje jugoslovenske krize po kome je bivšu Jugoslaviju trebalo reorganizovazi u labavi savez suverenih i nezavisnih država (Karingtonov plan), ali je plan propao nakon njegovog odbijanja Srbije, a nakon nje i Crne Gore, prenosi BBC.

Komentari

avatar