Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Zvaničnik Stejt departmenta: Crna Gora bez vidljivog napretka na putu ka EU

Neimenovani zvaničnik u komentaru za VOA ocijenio da je regionalna saradnja dobra za zemlje Zapadnog Balkana

Crna Gora nije napravila vidljiv napredak na putu ka Evropskoj uniji, ocijenio je neimonovani zvaničnik Stejt departmenta za Glas Amerike povodom nedavnog samita EU – Zapadni Balkan koji je održan u Briselu .

“U tom procesu Sjeverna Makedonija i Albanija uskraćene su za otvaranje pristupnih pregovora, Kosovo je i dalje bez vizne liberalizacije, Bosna i Hercegovina bez statusa kandidata, dok su Srbija i Crna Gora ostale na dosadašnjoj koti – bez vidljivog napretka uslijed iščekivanja sprovođenja temeljnijih reformi, ali i izvjesnog zamora same Unije”, ocijenio je on.

Glas Amerike piše i da je ostvarenje ključnog cilja, punoporavno članstvo zapadnobalkanske šestorke u evropskoj političko-ekonomskoj zajednici, tokom godina potpomagalo je nekoliko regionalnih inicijativa čiji su pokretači bile uticajne evropske zemlje. Jedna od njih bio je Berlinski proces – čiji je svojevrsni pokrovitelj bila Njemačka i bivša kancelarka Angela Merkel.

Posljednjih mjeseci ponajviše se govori o “Otvorenom Balkanu”, čiji su aktivni učesnici Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija.

“Preostala balkanska trojka, Kosovo, Bosna i Hercegovina i Crna Gora prevashodno je izražavala skepsu, koja je sada u slučaju Podgorice nešto manje izražena – pošto se od aktuelnog premijera Dritana Abazovića u posljednje vrijeme o njoj mogu čuti pozitivni tonovi”, navodi se u komentaru.

Navodi se da Sjedinjene Američke Države podržavaju ove i druge komplementarne inicijative za zajedničko produbljivanje regionalne ekonomske saradnje i unapređenje evropskog puta Zapadnog Balkana.

“Bliža saradnja unutar tog područja privući će ulaganja u energetiku, bankarstvo, proizvodnju, usluge i druge sektore na tržište od 20 miliona obrazovanih radnika i klijenata u srcu Evrope”, dodao je u odgovoru.

Jedna od činjenica koja je nesumnjivo zbunila javnost je nedvosmislena podrška koju je “Otvorenom Balkanu” pružila i Rusija. Na tu konstataciju iz Stejt departmenta Glas Amerike dobio je kratak odgovor.

“Rusija očigledno ne podržava proces pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i nastoji da uzrokuje podjele u regionu”, zaključio je neimenovani portparol Sekretarijata za spoljne poslove Sjedinjenih Država.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZekovic
01.07.2022-13:11 13:11

Ej Neimenovani Amirički Funkcioneru, Otvoreni Balkan je gubilište za Crnu Goru. Mile Đukanović ni se pofalio e je Bajden reka “da je Crna Gora na dobrom putu”. Mile ni nije reka li to znači definitivnu okupaciju Crne Gore od strane kriminalno-fašističke države Srbije. A što se tiće Abazovića, očigledno je da je on na fonu diktata SAD da Srbija treba i mora da okupira Crnu Goru, da treba i mora da pobije sve Crnogorce i Crnogorke, ali pod uslobvom da kad joj se to ostvari, onda se ka privoli da bude uz EU. Makar i lažavo, jer Srbija jedino tako… Pročitaj više »