Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Zorčič Bečiću: Vidim Crnu Goru kao prosperitetnu državu i buduću prvu članicu Evropske unije

Bečić je naglasio da je članstvo u EU strateški cilj ''na kojem Crna Gora dosljedno radi i ulaže maksimum napora, kroz 100% usklađenost vanjske i bezbjednosne politike sa politikama EU'' i ponovio stav da je ''evropski put jedina uspješna budućnost regiona''

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić boravi u zvaničnoj posjeti Republici Sloveniji na poziv predsjednika Državnog zbora Igora Zorčiča, saopšteno je iz njegovog Kabineta.

Ističući da dvije zemlje imaju odlične međudržavne odnose i sadržajnu saradnju u svim oblastima, Bečić je ocijenio da će posjeta delegacije Crne Gore koja je u toku, uz prethodno realizovanu posjetu Zorčiča Podgorici kao i brojnim susretima u toku međunarodnih posjeta, doprinijeti snaženju bilateralne parlamentarne diplomatije, ali i sveukupne parlamentarne saradnje.  On je u tom kontekstu podsjetio na formiranje Grupa prijateljstva dva parlamenta, te poručio da očekuje da će se u najskorije vrijeme stvoriti pretpostavke za realizaciju neposrednih susreta predstavnika parlamenata.

Predsjednik Bečić je predsjednika Državnog zbora, tokom bilateralnog sastanka, upoznao sa dostignućima i rezultatima koje je Skupština ostvarila u minulih godinu dana, ističući najprije rezultate ostvarene na polju transparentnosti i otvorenosti, kao i jačanju kontrolne i nadzorne uloge parlamenta što je prepoznato i vrednovano sa svih relevantnih EU adresa, te ukazao i na novitete u Poslovniku i aktivnosti Skupštine koje su rezultirale unapređenjem rodne ravnopravnosti i prava manjinskih naroda i njihovih predstavnika u Parlamentu.

“Politika proširenja nalazi se na listi prioriteta slovenačkog predsjedavanja Savjetom EU, i ja se zahvaljujem Sloveniji na sveukupnoj podršci Crnoj Gori na putu ka evropskim integracijama i afirmaciji evropske perspektive Zapadnog Balkana”, kazao je Bečić.

On je naglasio da je članstvo u EU strateški cilj „na kojem Crna Gora dosljedno radi i ulaže maksimum napora, kroz 100% usklađenost vanjske i bezbjednosne politike sa politikama EU” i ponovio stav da je „evropski put jedina uspješna budućnost regiona“.

“Odluka Crne Gore da usvoji novi pristup pregovorima predstavlja odraz spremnosti da u intenzivnijem dijalogu sa Evropskom komisijom i državama članicama, gradimo proces i radimo na njemu, naglašavam da je u daljim reformskim procesima Crna Gora posebno fokusirana na pružanju doprinosa u borbi protiv polarizacije i podjela jer je cilj da sačuvamo evropski pravac Crne Gore”, istakao je Bečić.

Predsjednik Državnog zbora, Igor Zorčič, kazao je da je Crna Gora napravila najveći iskorak u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i izrazio nadu da će Crna Gora postati prva naredna članica konstatujući da „Crna Gora može uvijek računati na pomoć Slovenije na putu ka Evropskoj uniji jer da bi taj proces bio uspješan, moramo se podržavati a Slovenija je tu za vas”.

Predsjednik Bečić je izrazio zahvalnost na podršci koju Slovenija nesebično pruža, rekavši „Vi dajete dodatan pečat našim ličnim odnosima i upravo ovim susretom zaključujemo izvrsnu kalendarsku godinu”

“Dvije delegacije održale su i bilateralni sastanak, a crnogorsku delegaciju, na čelu sa predsjednikom Bečićem, čine – potpredsjednica Branka Bošnjak, poslanik Boris Bogdanović i savjetnica predsjednika, Sandra Radević. Nakon obilaska Državnom zboru i upoznavanja sa konferencijskim sistemom tokom plenarnih zasijedanja, predsjednici su održali press konferenciju.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, tokom zvanične posjete Republici Sloveniji sastaće se i sa predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve