Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Zogović: Samo Bulajić može sazvati Skupštinu, sve drugo pravno nasilje i uvođenje anarhije u pravni sistem

Ističe da je propala ideja manjinske vlade-nema mandatara takve Vlade, a očigledno nema ni 41 poslanika za takav projekat, a kamoli 49

Tokom proteklih dana otvarala se široka rasprava, koja već prerasta u političku hajku i svojevrsni pritisak zbog čega Strahinja Bulajić nije zakazao sjednicu Skupštine Crne Gore, ocijenio je poslanik Demokratskog fronta Milun Zogović. Tvrdi da potpredsjednik Skupštine iz reda manjinskih naroda, Ervin Ibrahimović, nema nikakvo ovlašćenje, niti ustavno, zakonsko i poslovničko uporište, na osnovu kojeg bi zakazao sjednicu Skupštine.

“Nosioci ideje za prekrajanje izborne volje, i rušitelji tada ustanovljene parlamentarne većine, do ovog trenutka nemaju kandidata za predsjednika Skupštine, a pritom zapomažu da sjednica nije zakazana. Uz to, sinoć je došlo do političkog veleobrta kroz javno saopštenu želju DPS-a da se vrati na vlast bez izbora, kroz njegovo učešće u budućoj političkoj Vladi”, kazao je Zogović.

Ističe da je propala ideja manjinske vlade-nema mandatara takve Vlade, a očigledno nema ni 41 poslanika za takav projekat, a kamoli 49.

On je komentarisao i današnje pisanje medija da Skupštinu Crne Gore može zakazati lično Ibrahimović Ervin.

“Ustav i poslovnik Skupštine eksplicitno propisuju da u toku trajanja redovnog zasijedanja, kao što je to sada slučaj, sjednicu Skupštine isključivo može zakazati predsjednik Skupštine. U aktuelnom slučaju to jedino može uraditi potpredsjednik iz najbrojnijeg poslaničkog kluba, kojeg je Skupština na plenumu zvanično odredila, do izbora novog, da vrši dužnost predsjednika Skupštine u punom kapacitetu. To znači da mu, pored Poslovnikom propisanih prava i dužnosti, pripadaju i dužnosti koje proističu iz Ustava, kao što je, naprimjer, članstvo u Savjetu za odbranu i bezbjednost”, ističe Zogović.

Naglašava da bi svaki pristup, pa čak i u analizama, da Skupštinu može sazvati bilo ko drugi, a ne Strahinja Bulajić, značio pravno nasilje i uvođenje potpune anarhije u pravni sistem.

“Rušenje ustavnog poretka neizostavno povlači i nesagledive posljedice po stabilnost i bezbjednost zemlje. Zato su medijske analize i spinovi sa predlozima da se političkom silom ruši ustavni poredak opasne, nedobronamjerne, a oni, koji bi to eventualno sprovodili, ulaze u zonu krivične odgovornosti”, kazao je Zogović.

Ponavljam i naglašava da potpredsjednik Skupštine iz reda manjinskih naroda, Ervin Ibrahimović, nema nikakvo ovlašćenje, niti ustavno, zakonsko i poslovničko uporište, na osnovu kojeg bi zakazao sjednicu Skupštine.

“Ubijeđen sam da je predsjednik Bošnjačke stranke u savjetima neimenovanih pravnih savjetnika, na koje se u svojim analizama pozivaju mediji, bliski bivšem režimu, prepoznao sve loše namjere i prljav posao koji mu se želi povjeriti. Ti pozivi, praktično, znače političko i pravno nasilje, koje bi za posljedicu imalo podizanje sveukupnih, ne samo političkih nego i vjerskih i nacionalnih tenzija u Crnoj Gori. To je poziv na sukobe kako bi se od krivično-pravne odgovornosti pokušali amnestirati oni, koji su tri decenije pljačkali građane Crne Gore”, zaključio je Zogović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Miralem
01.03.2022-14:33 14:33

Zasta sluzi IBRAHIMOVIC-SAMO FIGURA -Kako vi to mislite okupirali CG i mozete sa njom radit sto ocete ka Putin sa UKRAJINOM -polakote junaci cetnicki ima neko jos da se pita !!