Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Znam da ništa ne znam

Ako budemo čekali da premijer gostuje u nekoj emisiji i tom prilikom dobija saznanja šta se dešava u Vladi koju vodi i u resorima eksperata koje je izabrao, crno nam se piše ''na mnogaja ljeta''.

Svi znamo osjećaj kada na iglama čekamo da izađe nova epizode serije, i iščekujemo šta će se desiti i kako će se nastaviti neka priča. Otprilike sa tim osjećajem, počeli su da se, uz kokice i sok, dočekuju javni nastupi premijera Zdravka Krivokapića, sa dozom ushićenosti šta će, ovoga puta, građanima Crne Gore premijer saopštiti. Da nije tragično, bilo bi smiješno.

U odnosu na prethodne intervjue, pres konferencije, premijerske satove… u kojima smo mogli da čujemo razne lapsuse premijera, ali i tvrdnje koje daleko prevazilaze granice zdravog razuma – od pomjeranja brda, do priče o postojanju onozemaljskog svijeta, ovoga puta, Krivokapić je možda i imao najzabrinjavajući intervju.

Gostujući u emisiji Načisto na TV Vijesti prije dva dana predsjednik Vlade  je dva sata pričao, a što je rekao  možda najbolje može opisati čuvena Sokratova maksima – „Znam da ništa ne znam“.

Crna Gora nalazi se u katastrofalnoj situaciji, još uvijek nemamo budžet, nezadovoljstvo građana i protesti su na svakom ćošku, osobe koje veličaju ratne zločince nalaze se na državnim pozicijama… a premijer „nema saznanja“ o svemu tome.

Ne zna da je konsultant Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Vladimir Vuković na Fejsbuku veličao ratnog zločinca, Ratka Mladića. Vuković je ostao upamćen jer je, takođe sa pozicije konsultanta, ranije vrijeđao novinara Nebojšu Šofranca nazivajući ga „splačinom“.

Ministarstvo je, u slučaju Šofranca, reklo da se ne može raskinuti ugovor sa konsultantom, a kako su sada, bez problema, uspjeli da ga raskinu, Krivokapić objašnjava time da ta ranija „saznanja nije imao“, te da bi reagovao da je imao.

„Nema obmane više, ako je bila, više biti neće“, uvjerava nas premijer.

Govoreći o slučaju vršiteljke dužnosti generalne direktorice Direktorata za predškolsko vaspitanje, osnovnu školu i inkluzivno obrazovanje, Slavice Ilinčić, koja na svom profilu drži spaljenu NATO zastavu i potpredsjednika Abazovića naziva šiptarom,  Krivokapić kaže da je „to nedopustivo“ i da on, ponovo, „nije imao ta saznanja“. Ali je najavio da ima namjeru da sazna i to odmah poslije emisije.

Direktno će, obećava, da pita o informacijama  o Ilinčić koje su mu “apsolutno nove“.

Podsjetićemo, mediji su još 12. maja objavile vijest o kakvom profilu se radi kada je u pitanju Slavica Ilinčić, što je naišlo na reakciju mnogih političkih partija, pa ostaje čudno kako sve ovo promiče prvom čovjeku Vlade.

Osvrnuo se Krivokapić i na izmijenjeni Zakon o radu, kojim se direktno ugrožava finansijski sistem, budžet i Penzijski fond.

Ovim zakonom definisano je da radni odnos po sili zakona prestaje onima koji su navršili 66 godina i 15 godina staža osiguranja. I ne samo njima već i zaposlenima koji su ostvarili pravo na staž sa uvećanim trajanjem, čime se u penziju šalju i osobe u punoj snazi rada, a da toga nisu ni svjesne.

Međutim, pogodićete, premijer ni o ovome „nije ništa znao“, ali sada kada zna smatra to nepristojnim.

„Vjerovatno postoje određene namjere koje čovjek ne može u prvom trenutku da spozna. Ako je to tačno, to je neprimjereno – da zbog jednog čovjeka strada ne znam koliko ljudi. Mislim da je nepristojno, ako je neko to tako radio radi jednog čovjeka da kažnjava druge ljude. O tim namjerama, vjerujte, ja nijesam ništa znao“, rekao je Krivokapić prije tri dana.

Uz sve to Krivokapić kaže da je „obaveza premijer,  kada se pojavi neki problem, da brzo reaguje i na pravi način obavi svoj dio“!

Kako će Zdravko da reaguje ako, po svemu sudeći, nema blage veze šta se dešava u Vladi na čijem je čelu? Za sada, crnogorski građani nijesu vidjeli niti brzinu niti efikasnost, osim u donošenju odluka koje su htjeli da sakriju od javnosti, poput zaduživanja, gašenja nacionalne avio kompanije… Tu su zaista bili i brzi i efikasni.

Svakako, ako budemo čekali da premijer gostuje u nekoj emisiji i tom prilikom dobija saznanja šta se dešava u Vladi koju vodi i u resorima eksperata koje je izabrao, crno nam se piše “na mnogaja ljeta”.

Do sledeće epizode…

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve