Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

ZLOČINAČKI DOSIJE LAŽOVA IZ SPC: Rat, genocid, mržnja i stradanje neraskidivo vezani za svetosavsku sektu (SS)!

Takozvana SPC, kao legitimni predstavnik ratnog, krvoločnog svetosavskog kulta ''krvi i tla'' bila je glavni duhovno-ideološki pokretač gotovo svega zla, razaranja i ratova koja su zadesila region bivše SFRJ. Stoga, konstatacija MCP da njihovi popovi nijesu učestvovali u podstrekavanju ratnih zločina u ratovima 90-tih, ne samo da je providna laž i manipulacija, već je i vrijeđanje svih žrtava zla koje su oni direktno nanijeli! Maliciozno-retardirani Dritan ove činjenice sigurno neće registrovati, ali nadamo se da će sada ljudima biti jasnije zašto prilikom potpisivanja bilo kakvog ugovora sa ovom organizacijom država Crna Gora treba da bude, u najmanju ruku, veoma oprezna.

Visoki funkcioneri zločinačke svetosavske sekte (SS) koja se vodi pod akronimom SPC, pokazali su prethodnih dana u punom kapacitetu svoju sklonost ka patološkom laganju i pokušavanju skrivanja činjenica koje su svima očigledne.

U saopštenju koje je izdato kao reakcija na djelove intervjua predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na RTCG-u, crnogorska filijala SS, koja se vodi pod imenom ”Mitropolija crnogorsko-primorska” u aktu nezapamćene manipulacije saopštila je, između ostalog, da je ”bestidna laž navodno učešće sveštenstva (SPC) u ratnim zločinima u ratovima 90-tih”.

Ova izjava takozvane SPC predstavlja monstruoznu manipulaciju i jednu od najvećih laži koju je izrekla ova organizacija, inače standardno sklona lažima i prevarama.

Prije desetak dana vlada je, pod pritiskom izdajnika na mjestu premijera Dritana Abazovića, ucijenjenog saradnika srpske BIA-e, usvojila takozvani ”temeljni ugovor” koji nije ništa drugo nego verzija koju je napisala SPC po tezama pravoslavnog vrača i prvog operativca SS Velibora Džomića.

Pop SPC u svom prirodnom okruženju

Takozvani ”temeljni ugovor” sa SS, koji je poslije mjeseci natezanja konačno objavljen na sajtu Vlade, ne predstavlja ništa drugo nego dokument koji takozvanu SPC postavlja iznad zakona Crne Gore i čini je zasebnom paradržavom u državi.

S obzirom da će bestidni veleizdajnici iz izvršne vlasti uskoro potpisati ugovor sa ovom organizacijom, po cijenu blokiranja puta u EU i potpune destabilizacije društva, treba podsjetiti, kada je u pitanju SPC, o kakvim se patološkim lažovima i manipulatorima radi.

Portal Aktuelno ovom prilikom objavljuje foto i video materijal koji jasno dokazuje genocidni i zločinački karakter takozvane SPC, koja je u martu i zvanično od najviše evropske instance Evropskog parlamenta (EP) označena kao glavni destabilizujući faktor i zastupnik ruskih interesa u regionu.

Ratnohuškačka ispostava 

Takozvana SPC je poznata kao ratnohuškačaka, svetosavska, nacionalistička ispostava, sa jasnim političkim ciljevima, koja sarađuje sa stranim bezbjednosno-obavještajnim službama na uništavanju državnosti Crne Gore i njenoj integraciji u granice neonacističkog ideološkog provizorijuma pod imenom ”srpski svet”. Konstatacija MCP da njihovi popovi nijesu učestvovali u podstrekavanju ratnih zločina u ratovima 90-tih, ne samo da je providna laž i manipulacija, već je i vrijeđanje svih žrtava zla koje su oni direktno nanijeli!

Ljotić i Velimirović: Ideolozi svetosavskog političkog kulta ”krvi i tla”

Osim što je antihrišćanski nastrojena, treba napomenuti da SPC zastupa radikalnu klero-nacionalističku ideologiju nazvanu “svetosavlje” koja je nastala 30-ih godina prošlog vijeka podstaknuta srpskim fašizmom sa Nikolajem Velimirovićem i Dimitrijem Ljotićem kao vodećim ideolozima.

Takozvana SPC, kao legitimni predstavnik ratnog, krvoločnog svetosavskog kulta ”krvi i tla” bila je glavni duhovno-ideološki pokretač gotovo svega zla, razaranja i ratova koja su zadesila region bivše SFRJ. Ovo se nedvosmisleno može reći, svakako, ne zbog toga što  bilo ko želi da omalovaži ili vrijeđa srpski pravoslavni narod koji je u suštini najveća žrtva ove malevolentne organizacije i njene ideologije.

Pod patronatom SPC decenijema unazad slave se najveći zločinci kao nacionalni junaci, a neke od njih srpska crkva stavlja i u ikonostase manastira, među “Hristove vojnike” – na primjer četničkog vođu, koljača i kvislinga iz Drugoga svjetskog rata Dražu Mihailovića kome su službenici SS u Budvi danas održali parastos.

Heroji takozvane SPC

Među svecima SPC  su čuveni monstrumi Maca Vukojičić i Slobodan Šiljak, a osnivač svetosavske ideologije na kojoj počiva SPC Nikolaj Velimirović otvoreno je glorifikovao Hitlera i podržavao progon Jevreja, a proglašen je za sveca.

Monstrum i koljač Maca Vukojičić – svetac po mjeri SS

Svetosavlje eksplodiralo 90-ih

Pogubni svetosavski nacionalizam nekako je držan pod kontrolom za vrijeme komunizma, ali je tokom 1990-ih naprosto ekslodirao. SPC se tada istakla kao institucija koja je bila preokupirana širenjem “svetosavskog nacionalizma” koji je postao dominantna struja unutar crkve.

Kao glavni zastupnici  nacionalizma unutar svetosavske sekte (SS) ili kako je takođe poznata Svetosavskog kulta ”krvi i tla”, istakli su se učenici jednog od utemeljivača ekstremne fašističke svetosavske ideologije Justina Popovića – Amfilohije Radović, Artemije Radosavljević, Atanasije Jevtić i Irinej Bulović.

Za zločin spremni

Sva četiri Justinova ”svetosavska jahača apokalipse” su se našli u vrhu SPC, kao episkopi. Njih  četvorica, uz nekadašnjeg lidera SS Gojka Stojčevića, predstavljali su “idejni sinod” SPC koji je podržavao gotovo sve ratne akcije srpske vojske, opravdavao zločine i relativizovao genocid.

Srpska pravoslavna crkva je bila glavna pokretačka snaga ratnohuškačkih aktivnosti na prostoru bivše SFRJ, a tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji odbacila je sve ponuđene mirovne planove, uključujući Vensov plan, Vens-Ovenov plan, Plan Kontakt grupe i Dejtonski mirovni sporazum. Čak i kad su poslanici Republike Srpske bili spremni na povlačenje, SPC je zastupala “jedan puno militantniji stav”.

Amfi, Arkan, Tigrovi i ”mitraljez vladika” Filaret

Primjera ekstremne militarističke ideološke ostrašćenosti koju je stimulisala SPC ima na pretek, a u nastavku ćemo navesti samo neke od najpoznatijih primjera.

Prisjetimo se čuvenog događaja kada je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u junu 1991. godine doveo Željka Ražnatovića Arkana i njegovu do zuba naoružanu paravojnu formaciju “Tigrovi” u Cetinjski manastir.

Amfilohije blagosilja Arkana i ”Tigrove” na Cetinju

Arkanovci su uz blagoslove i zdravice ispraćeni na ratište gdje su se bavili omiljenim svetosavskim aktivnostima – ubijanjem, silovanjem, pljačkanjem, mučenjem… Amfilohije Radović je potom i sam krenuo u Dubrovnik, gdje je tokom jeseni 1991. hrabrio crnogorske rezerviste i srpske paravojne formacije koje su vršili opsadu Dubrovnika.Treba takođe podsjetiti da je vođa paravojnih snaga koje su opsjedale Dubrovnik u to vrijeme izjavljivao da mu je “vrhovni zapovjednik” tadašnji patrijarh SPC Pavle.

Filaret – ”mitraljez vladika”

Tadašnji arhimandrit Filaret Mićević je putem medija pozivao na rat i išao na ratom zahvaćene prostore hrabreći srpske dobrovoljce. U avgustu 1991. godine Filaret je uslikan kod manastira Komogovina, između Kostajnice i Gline, s grupom srpskih “boraca” na oklopnom vozilu sa mitraljezom koji mu je naslonjen preko ramena.

Ratnohuškački ”podvizi”

U aprilu 1992. Amfilohije Radović opet ”briljira”, u jednom od svojih brojnih ratnohuškaških napora, izjavljuje kako se zalaže za ujedinjenje svih srpskih zemalja, ali se plaši da će ta šansa ponovo biti propuštena, “kao što je bila propuštena i 1918.”.

Blagosiljanje paravojnih formacija koje kreću u izvršenje ratnih zločina

Početkom rata u Bosni i Hercegovini zvorničko-tuzlanski episkop Vasilije Kačavenda je u Bijeljini držao ratnohuškaške govore i javno podržavao politiku Radovana Karadžića. Kod Kačavende su dolazili pripadnici vojnih i paravojnih formacijama i referisali mu ”koliko je džamija poravnato”.

„Prošao sam asfaltnim putem Jadar-Petriča. Ugledao sam minaret do nebesa. Mislim da je on jutros poravnat. Trebao je biti“, rekao je general Miodrag Živanović, dok je 13. jula 1995. godine, u kući Zvonka Bajagića, izvještavao vladiku Vasilija Kačavendu o akciji u Srebrenici.

Mladić i Kačavenda: Braća po zločinu

Zvorničko-tuzlanski vladika, koji će kasnije postati sinonim za seksualnu izopačensot i lanac pedofilije u SPC, samo se osmjehnuo. Kasnije tog dana Kačavenda će služiti liturgiju u vlaseničkoj crkvi.

„Ja želim da čestitam generalu i preko vas hrabroj srpskoj vojsci i vojskovođama. I mnogim našim Obilićima. Koji su u svakoj prilici spremni teći i oteći, i na strašnom mjestu ostajati u odbrani vječnih ideala, vjere naše pravoslavne imena Srbinovog i otadžbine. Koji hrabro nose krst časni, da bi dobili slobodu zlatnu“, reći će vladika Vasilije.

Pogledajte VIDEO koji fariseji iz SS nikako ne mogu da ospore niti da negiraju koliko god bili vješti u laganju!

Jevtić ”solidan” u huškanju

Hercegovački episkop Atanasije Jevtić, na čiju su  sahranu ”potrčali” bivši premijer Zdravko Krivokapić i njegovi ”apostoli”, 1993. godine je izjavio kako Republika Srpska mora “sići na Neretvu” i “na srpsko more”.

U prilog širenju ratne propagande 90-ih ide i dokument koji je donijet na arhijerejskom Saboru, održanom od 14. do 28. maja 1992. godine, nazvan “Memorandum SPC”, koji govori protiv “avnojevskih” granica i uskraćuje podršku vlastima novoosnovane SRJ koje su prihvatile te granice i službeno se “povukle” iz rata.

Atanasije Jevtić u punoj snazi

Treba takođe podsjetiti da su visoki predstavnici takozvane SPC bili prisutni na skoro svim ratnim zasjedanjima Skupštine Republike Srpske. Mitropolit dobrobosanski Nikolaj Mrda je govorio da Srbi pod vođstvom Radovana Karadžića i Ratka Mladića “slijede trnovit put Isusa Hrista”.

Atanasije Jevtić – u elementu

O odličnim odnosima čelnika SPC i ratnih zločinaca govori i podatak da je krajem aprila 1993. godine, mitropolit Nikolaj izjavio da general Ratko Mladić prihvata sve njegove prijedloge, dok je predsjednik Republike Srpske  Radovan Karadžić,  početkom 1994. ocijenio odnose između Crkve i države kao ”izvanredne”. Atanasije je u avgustu 1994. još jednom podržao odbacivanje plana Kontakt grupe, čak i po cijenu NATO bombardovanja.

Doprinos ”blaženog” Pavla ratnim podvizima

Bivšeg patrijarha SPC Pavla srpska propaganda uporno nastoji da predstavi kao sveca i reprezenta istinskog hrišćanskog učenja, ali ni on nije bio imun na huškanje Srba na odbranu ”svetog srpskog tla” u Bosni.

Radovan Karadžić i Gojko Stojčević, alijas Pavle

U avgustu 1994. godine Pavle je imao ”turneju” po “Republici Srpskoj” i oštro agitovao protiv prihvatanja plana Kontakt grupe i svakog drugog sličnog sporazuma. Srpska pravoslavna crkva je tada još uvijek zastupala čvrstu poziciju stvaranja “Velike Srbije” u koju bi ušla cijela BiH i tadašnji okupirani prostor Republike Hrvatske i svako odstupanje od tog cilja za nju je bila “izdaja nacionalnih interesa”.

Krstareći po etnički očišćenim područjima BiH, patrijarh Pavle je držao “opela”, “parastose” i liturgije “srpskim žrtvama” i u svojim “besedama” iznova podsjećao na “genocid nad Srbima”, a u Foči (koja je u međuvremenu preimenovana u “Srbinje”) otvorio je “Duhovnu akademiju ‘Vasilije Ostroški’” u kojoj će SPC odgajati mlade bogoslove i pripremati ih za sveštenički poziv. Patrijarh pri tom, kako su pisali mnogi regionalni i svjetski mediji, nije vidio rijeke krvi koje su tekle i nije se sablažnjavao nad masovnim klanjima.

Patrijarh Pavle – čovjek kojeg je svetosavska propaganda željela da predstavi kao sveca, blagosilja ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića

Turneja kulminira posjetom Palama 14. avgusta, gdje patrijarh blagosilja Radovana Karadžića i Ratka Mladića, lomi s njima pogaču i drži liturgiju. Time je praktično dao eshatološku legitimaciju dvojcu zločinaca koja im je poslužila kao neka vrsta religiozno-mističnog opravdanja za genocid u Srebrenici – najveći zločin na teritoriji Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Dejton za razočarenje Srpske crkve

Krajem 1995. godine je došlo do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, na veliko razočarenje Srpske pravoslavne crkve.

Milošević za SPC bio preblag!

Naime, nakon što je Radovan Karadžić ovlastio Miloševića da u Dejtonu zastupa interese bosanskih Srba, Milošević je tražio da to patrijarh odobri. Patrijarh Pavle je isprva potpisao dokument, ali je u decembru 1995. godine najmanje deset episkopa SPC zbog toga zatražilo njegovu ostavku. Sazvan je čak i vanredni crkveni sabor 21. i 22. decembra na kojem je Pavlov potpis proglašen nevažećim!

Zatim 1996. godine stupa osvjedočeni ratnohuškač  Amfilohije Radović koji je uredio zbornik “Jagnje Božije i zvijer iz bezdana”, u kome se izlaže srpska pravoslavna filozofija rata. Knjiga sadrži doprinose mnogih srpskih popova i ”učenjaka”, među kojima je i Radovan Karadžić, a služi pravdanju rata u Bosni i suprotstavljanju srbijanskoj protivratnoj literaturi.

Amfilohije Radović, čovjek-mržnja

Kritičari crkve, poput pokojnog analitičara religije Mirka Đorđevića, često su naglašavali da je SPC u procesu raspada jugoslavenske države i tokom burnih ratnih zbivanja “odigrala neslavnu ulogu”. Zvanični podaci govore da su na području Republike Srpske porušene  gotovo sve džamije (ukupno 1.186) i veliki broj katoličkih crkvi (preko 500), što srpska crkva nikad nije osudila.

Za kraj treba napomenuti da je Srpska pravoslavna crkva izgubila 1995. godine sudski spor u Parizu, nakon što je podnijela tužbu protiv listova Libération, Le Monde, Le Figaro zbog  tekstova u kojima je optužena za podržavanje etničkog čišćenja i zločina genocida u Bosni i Hercegovini.

Ovo je samo šturi podsjetnik jednog neznatnog djelića ratnohuškačkih napora i zločinačkih poduhvata koje je ideološki i logistički podržavala svetosavska sekta (SS) sa kojojm Dritan Abazović i pojedinci iz sadašnje crnogorske Vlade žele da potpišu takozvani ”temeljni ugovor”.

Maliciozno-retardirani Dritan ove činjenice sigurno neće registrovati, ali nadamo se da će sada ljudima biti jasnije zašto prilikom potpisivanja bilo kakvog ugovora sa ovom organizacijom država Crna Gora treba da bude, u najmanju ruku, veoma oprezna.

Uredništvo Portala Aktuelno

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

19 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Evidence
17.07.2022-12:10 12:10

Možete li negirati gore iznijete podatke vi, zločinci SPC-a u mantijama. Kako vas nije stid da propovijedate načela hrišćanstva: “Ne ubij, ljubi bližnjega svoga”, etc. Biće, ipak da sad propovijedate mržnju i zločin.

dpero
17.07.2022-14:16 14:16
Reply to  Evidence

Sve tacno i najvece zlo je fasisticka orgalnizacia SPC na ovim prostorima i sire!Po d hidtzno je treba zabraniti je je izazivac svih ratova na Balkanu!

Naravno i ova i ova psihopatska vlast u srbiji koju podrzava ovi pecinski ljudi sa domacim placenicima!!

Rovca
17.07.2022-13:49 13:49

Dražu Mihailovica su odlikovala tri preśednika najvise sile svijeta Amerike ! A vi tako!

cetinje
17.07.2022-20:08 20:08
Reply to  Rovca

I tebe je “odlikovao”Andrija Mandic,dao ti je ono preko dva one dva kao privjesak,srecno ti ordenje “junace srpsko-cetnicki”.

COL
17.07.2022-14:32 14:32

Ovo je samo djelić zločina i zločinaca iz krvavig albuma genocida. .

Lada
17.07.2022-14:35 14:35

Koji su to monstrumi.

Realista
17.07.2022-14:52 14:52

Čitajući ovaj tekst čovjek bi pomislio svi su anđeli i Vatikan, i Amerika, i Nato savez, i mudžahedini,… Koja budalaština, eto mi Srbi smo sami sebe ubijali i u Jasenovcu, i u Jadovnom, i u Drakuliću kod Prijedora, u Brodu kod Višegrada, zatim kod Bihaća, koliko ima tih genocida teško je zapamtiti sve. Kako vas nije sramota, fuj.

cetinje
17.07.2022-20:06 20:06
Reply to  Realista

Nijeste vi Srbijanci-Gedze “ubijali sebe”nego svaki rat od 1389g. Kosovski boj do dana dasnjega ste IZGUBILI tako da ste “taman sebe ubijali”.

Novo car
17.07.2022-18:34 18:34

tzv. SPC je epicentar zla, ova sekta je indirektno raselila i u grob poslala ko zna koliko ljudi. Mogu samo reći da zavidim državama koji su “ukrotile” ovu sektu na svojoj teritoriji, najbolje su prošli oni koji su njen rad potpuno zabranili.

ZLOČINAČKI DOSIJE LAŽOVA IZ SPC: Rat, genocid, mržnja i stradanje neraskidivo vezani za svetosavsku sektu (SS) (VIDEO) - BH Vijesti
17.07.2022-19:21 19:21

[…] Piše uredništvo Portala Aktuelno […]

Milvokij€
17.07.2022-19:26 19:26

Parastos četničkom vođi iz Drugog svjetskog rata Draži mihailoviću, u povodu obilježavanja 76 godina od njegove smrti, održan je u nedjelju, 17. jula, u sabornom hramu u Bijeljini, na sjeveru Bosne i Hercegovine.
Pametnom dovoljno

xhonsina
18.07.2022-00:15 00:15
Reply to  Milvokij€

Ni manje ni vise Ova je Teroristicka organizacija pod maskom Vere kao Crkva Srbije ,I od 1878 god Redovno pravila Genocide I nad Albancima ,Crnogorcima ,Hrvatima,Madzarima i Bosancima. Oni su Genocidna iZverska Nacija

Aleksandar
20.08.2022-08:42 08:42
Reply to  xhonsina

E, ovaj vaš komentar je upravo odličan. Ne moram da se naprežem I raspravljam, sami ste se deklarisali, kao šovinista, rasista I ratni huškač.

xhonsina
18.07.2022-00:28 00:28

Dali vi znate da Crkva Srbije je Najbogati subjekt ne samo u Crnu Goru nego i sire,Zato za njih nije uopste problem kao sto i nije bio Da naoruzava srbe kao u Hr Bih,Kosovu, i Vec pocela u CG. cRKVA sRBIJE JE nAJOTROVNIJA zMIJA U eVROPI SVAKAKO.

Pe Pera
20.07.2022-10:24 10:24
Reply to  xhonsina

A ja mislio da je najbogatija familija Djukanović?!
Ala sam glup!

Re
15.09.2022-20:53 20:53

U Pavelićevoj vojsci je bilo 13 Srba generala, među njima i dva sa titulom “viteza”. Realisto, možda su i oi realno doprineli ustaškim zločinima. A štaćeo ako je je Ljubo Miloš bio Srbin. Kako objasniti, Realisto, da je u Srbiji u vreme Nedićeve uprave, uz pomoć Ljotićevaca i zatvaranje oči četnika, ubijeno blizu 200.000 Srba (Banjica, Jajinci, logor Sajište, Kraljevo, Kragujevac, Crveni krst, Bubanj, Padinska skela…

Pedofilija u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, zločin bez kazne i pokajanja… | Bez Cenzure
27.01.2023-08:10 08:10
GLORIFIKACIJA ZLOČINA U SRŽI TAKOZVANE SPC: Mladi ljudi su žrtve opasnog ekstremističkog kulta zla i svetosavskog nacionalizma - Voice of Montenegro
20.07.2023-13:01 13:01

[…] Više o zločinačkoj ideologiji SS čitajte na OVOM LINKU. […]

NJEGOVANJE ZAOSTAVŠTINE DEVEDESETIH: Ktitor po standardima ratnohuškačkog svetosavlja | Skala radio
17.08.2023-12:16 12:16

[…] Više o zločinačkoj ideologiji SS čitajte na OVOM LINKU. […]