Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

ZLOČIN BEZ KAZNE Tajna agenda SPC

Ovo će se sprovesti ili nametati kroz ucjenu da će Vlada pasti i po cijenu građanskih sukoba i nemira, sličnih onima na Cetinju. I to sve u susret Popisu stanovništva, kao svojevrsnom novom referendumu.

Piše: Vladimir Lajović

Iako tajan dokument, na osnovu svega što je do sada izašlo u javnost u vezi “Temeljnog ugovora”, prilikom usvajanja Zakona o sl.vjeroispivjesti, Sabora SPC i registracije Mitropolije i ostale tri eparhije SPC u Crnoj Gori,  može se zaključiti da se sprovodi sljedeća tajna Agenda:

Vladimir Lajović

FAZE:

  1. Ukinuti odredbe 62.-64. Zakona o sl.vjeroispsovjesti kako se sudski ne bi preispitivali nelegalni upisi u Katastar nad sakralnim objektima (njih oko 350 od 650 crkava) i kažnjavali oni koji su ih nelegalno upisivali.
  2. Stvoriti pravni osnov (cl.24 i 28.istog Zakona) kako bi se SPC registrovala po osnovu nekog izmišljenog pravnog kontinuiteta od 1220. godine, bez dokumenata i po posebnom upravnom postupku.
  3. Stvoriti pravni osnov da svi izvanji klirici SPC dobiju državljanstvo u Crnoj Gori a time i pravo glasa i ostala prava u CG.
  4. Temeljnim ugovorom izmisliti pravni osnov (iako to nije po Ustavu pravna materija ovih ugovora) kroz preambulu i dr.odredbu koje bi se odnosile na imovinu, da kroz istorijski kontinuitet SPC za period prije 1920.godine da taj Ugovor postane osnov za upis u Katastar preostalih (oko 300) crkvenih objekata koji se još uvjek ne vode na SPC (kao npr. CT Manastir, crk.na Ćipuru, crk.Sv.Đordja u Podgorici itd), da bi se steklo vlasništvo SPC bez sudskog postupka, dokazivanja pravnog osnova.
  5. Uvesti svetosavlje kao državnu vjeru, odnosno uvesti crkveni praznik sv.Save u javni diskurs, proglašavajući ga državnim praznikom, koji će svi građani da slave.
  6. Zabraniti rad Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi ili bilo kojoj drugoj pravoslavnoj crkvi koja bi se htjela registrovati u Crnoj Gori, i onemogućiti im gradnju bogomolja bez saglasnosti “nadleznog arhijereja SPC u CG”.
  7. Onemogućiti vođenje krivičnih i prekršajnih postupaka protiv klirika SPC u CG, koji su drzavljani Srbije ili drugih zemalja, bez prethodnog obavještnja Beograda i dogovora sa njima.

Ovo će se sprovesti ili nametati kroz ucjenu da će Vlada pasti i po cijenu građanskih sukoba i nemira, sličnih onima na Cetinju. I to sve u susret Popisu stanovništva, kao svojevrsnom novom referendumu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve