Srijeda, 4 Oktobra, 2023
Rubrika:

Žižić: Uspješna prekogranična saradnja Crne Gore i Bosne i Hercegovine

Završna konferencija IPA II programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020.

Uspješna prekogranična saradnja institucija i korisnika projekata iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, u okviru IPE I i IPE II, značajno je doprinijela unapređenju promocije zapošljavanja, mobilnosti radne snage, socijalne i kulturne inkluzije, zaštiti životne sredine, prevenciji i upravljanju rizikom, ublažavanju i prilagođavanju klimatskim promjenama, kao i poboljšanju kvaliteta i raznolikosti turističke ponude koja počiva na prirodnoj i kulturnoj baštini, te društvenoj koheziji i povezivanju ljudi i institucija u pograničnom području“, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova i Nacionalna Ipa koordinatorka, Milena Žižić.

Ona je, u Sarajevu, učestvovala na završnoj konferenciji IPA II programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020.

Na konferenciji su učestvovali: Zara Halilović, pomoćnica direktora u Direkciji za evropske integracije BiH, dr. Milena Žižić, državna sekretarka i nacionalna IPA koordinatorka u Ministarstvu evropskih poslova Crne Gore i Stefano Elero, šef Kooperacija u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Oni su govorili o Programu, te o iskustvima i značaju saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore u toku programskog perioda, kao i očekivanjima za naredni period.

Žižić je podsjetila da je prekogranična saradnja između Bosne i Hercegovine i Crne Gore započeta 2008. godine u okviru finansijske perspektive 2007-2013 i da je kroz četiri otvorena poziva IPA I programa za dostavljanje predloga projekata ugovoreno ukupno 35 projekata vrijednosti od oko 7.9 miliona eura.

Kako je kazala, kvalitetna saradnja je nastavljena i u okviru tekuće finansijske perspektive 2014 -2020, odnosno IPE II, gdje je kroz tri poziva ugovoreno je 20 projekata ukupne vrijednosti od oko 9.1 miliona eura, od čega EU doprinos iznosi 7.44 a kofinansiranje projektnih partnera 1.65 miliona eura.

„Iskustva i znanja stečena tokom dvije finansijske perspektive, IPA I i IPA II, će poslužiti kao osnov za još efikasniju i ekspeditivniju saradnju institucija dvije države u sprovođenju Programa, pripremu kvalitetnijih i zrelijih projektnih aplikacija korisnika, njihovu pravilnu i pravovremenu implementaciju, i u konačnici doprinijeti procesu pripreme, kako institucija tako i korisnika, za ono što nas očekuje danom pristupanja EU“, kazala je Žižić.

Ona je istakla da Prvi poziv IPA III programa predstavlja šansu za nastavak kvalitetne saradnje u prekograničnom području, dalje jačanje kvalitetnih partnerstava i stvaranje novih, što će postaviti dugoročnu osnovu za funkcionalniji razvoj prekogranične oblasti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve