Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Žižić i Bugenhout: Belgija podržava Crnu Goru na putu prema EU

Ambasadorka Bugenhout je izrazila nadu da će, nakon određenog zastoja, Crna Gora nastaviti da napreduje na putu ka članstvu u EU

Crna Gora je u boljem položaju u odnosu na druge države regiona u pogledu pristupanja Evropskoj uniji i Kraljevina Belgija će nastaviti da podržava napore naše države da postane punopravna članica EU, saopšteno je na sastanku državne sekretarke Ministarstva evropskih poslova Milene Žižić sa ambasadorkom Kraljevine Belgije u Crnoj Gori na nerezidentnoj osnovi Kati Bugenhout.

Ambasadorka Bugenhout je izrazila nadu da će, nakon određenog zastoja, Crna Gora nastaviti da napreduje na putu ka članstvu u EU. U tom kontekstu je istakla da je ohrabrena pozitivnim utiscima sa nedavnog sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, kao i najavom dogovora oko izbora sudija Ustavnog suda.

Državna sekretarka Žižić je zahvalila ambasadorki na podršci saglasivši se da je sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje obilježio zaključak obje strane da je Crna Gora i dalje čvrsto na putu pristupanja Uniji, te da posvećenošću svih struktura vlasti može uskoro značajno unaprijediti rezultate koji se na tom putu očekuju.

„Ministarstvo evropskih poslova će nastaviti da vrši centralnu ulogu u procesu pristupanja i da usmjerava ostale aktere ka ispunjenju zahtjeva iz pregovaračkog procesa i pravne tekovine EU. To, u krajnjem očekuju i crnogorski građani koji i dalje u vrlo visokom procentu podržavaju ideju članstva Crne Gore u Evropskoj uniji“, poručila je Žižić.

Sagovornice su, takođe, razmijenile mišljenje u vezi sa oblastima saradnje u kojima Belgija može pružiti ekspertizu crnogorskim kolegama s ciljem bržeg napredovanja prema članstvu u EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve