Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Živković: Vučićevi i neki drugi Srbi u Crnoj Gori

Zajedničko i Vučićevim Srbima i ovim domaćim Srbima je da Crne Gore ne bude u konačnom, u njenom punom subjektivitetu i državnom kapacitetu.

Piše: Miodrag Živković

Stranke okupljene oko DF-a, koje predstavljaju najveći dio novoformirane vlasti, Crnu Goru vide isključivo kao dio “srpskog sveta” sa Srbijom i Republikom srpskom u zajedničkoj državi i sa voljenim Vučićem na čelu svih srpskih zemalja. Ovi Vučićevi Srbi žele osvojiti i pokoriti Crnu Goru, sada i odmah u “blic krigu”, ne obazirući se na njen suverenitet, međunarodni subjektivitet, a ni na međunarodnu zajednicu.

Ovi drugi okupljeni oko DEMOKRATA iKrivokapićeve vlade sve bi to željeli izvesti puno lukavije i suptilnije, zadržavajući za Crnu Goru neki, samo njima znani vid autonomije u odnosu na Srbiju, gdje bi se i oni nešto malo pitali. Njihova očigledna nesposobnost, najveći je limitirajući faktor zamišljenog poduhvata.

Zajedničko i Vučićevim Srbima i ovim domaćim Srbima je da Crne Gore ne bude u konačnom, u njenom punom subjektivitetu i državnom kapacitetu.

Ovi prvi biželjeli sve da izvedu ne obazirući se na međunarodnu zajednicu, a ovi drugi bi željeli kao pravi lukavci to uraditi u dužem periodu uz prećutno aminovanje te iste međunarodne zajednice.

U ovom kontekstu je najlakše sagledati i njihov unutrašnji sukob oko donošenja tužilačkih zakona, a još lakše je sve primijetiti, ako pogledamo njihov pravi međusobni rat na izborima u Nišiću.

Naravno, svo ovo čudo ne bi morali gledati, da se URA nije priklonila ovim domaćim Srbima, čvrsto stajući na njihovu stranu.

Sve je ovo važno uočiti jer je najveće sljepilo kada nešto ne želimo vidjeti.

Više nego ikada sam siguran da istinski patriotska, građanska, antifašistička imultinacionalna Crna Gora ovo nikada neće dozvoliti, a visoku cijenu ove sulude avanture, svi ćemo dugo plaćati.

(Autor je bivši predsjednik Liberalnog saveza Crne Gore. Tekst je preuzet s njegovog Fejsbuk naloga)

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca
21.02.2021-17:58 17:58

Mi se listom zalažemo za federalno ujedinjenje demokeackim putem Crne Gore,Srbije i Republike srpske. Nova drzava bi bila racijonalnija i zbo togs bise povecale plate i penzije.To je praktični razlog a kulturni i nacijonslni je da je na pomenutim prostorima stanovnistvo izmijesano ne zavisno od nacijonalnosti. Ipak najvise crnogoraca zivi po Srbiji i Rrpubliki srpdkoj tako da je prirodno naginjanje ka pomenutom ujedinjenju.

Sara
21.02.2021-19:34 19:34
Reply to  Rovca

Smrdis na “septicku jamu”