Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Živković: Tri novine u Zakonu o biračkom spisku

Od sada će učesnici u izbornom procesu, kako je rekao, moći da se obrate isključivo MUP-u za sve nedoumice u pogledu primjene zakona za razliku od prethodnog rješenja

Poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore i član Radne grupe 2 Odbora za reformu izbornih zakona Danijel Živković predstavio je ključne novine Zakona o biračkom spisku, koji je predložila vladajuća koalicija, civilni sektor i akademska zajednica, u okviru zajedničkog rada.

Danijel Živković

Živković je rekao da su intenzivno radili na izmjenama i dopunama Zakona o biračkom spisku u skladu sa preporukama OEBS-a, NVO sektora, akademske zajednice i MUP-a.

“Neke od najznačajanijih izmjena odnose se na član 2, stav 3 Zakona o biralčkom spisku, koji je usklađen sa članom 45 Ustava Crne Gore, a on se odnosi na sticanje uslova za ostvarivanje biračkog prava i samog upisa u birački spisak. Što se tiče druge važne izmjene ona se odnosi na pitanje saradnje između DIK-a i MUP-a, do sada je DIK vršila nadzor i monitoring nad primjenom Zakona o biračkom spisku, a sada je to regulisano pitanje kroz poglavlje 4 – Saradnja između MUP-a i DIK-a”, kazao je Živković.

Od sada će učesnici u izbornom procesu, kako je rekao, moći da se obrate isključivo MUP-u za sve nedoumice u pogledu primjene zakona za razliku od prethodnog rješenja.

“I imamo treću važnu izmjenu koja se odnosi na zaštitu podataka ličnosti, to je između ostalog i bila jedna od preporuka misije OEBS-a, a odnosi se na to da se podaci iz biračkog spiska mogu upotrebljavati isključivo na osnovu Zakona o zaštititi podataka ličnosti ili na osnovu odborenja lica na koje se ti podaci odnose”, istakao je Živković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve