Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Živković: Prijevremeni izbori, uz prelaznu vladu i međunarodno posredovanje su jedini spas za posrnulu Crnu Goru

DF je amputiran (odstranjen) iz buduće političke kombinatorike i njegovi dosadašnji partneri i saradnici (Demokrate i URA) moraju sada vidjeti, što će i kako će

Piše: Miodrag Živković, preuzeto s Fejsbuk profila

Nakon Bosne, specijalni izaslanik SAD-a za Balkan, Gabrijel Eskobar posjetio je i Crnu Goru. Njegova posjeta se dugo i sa nestrpljenjem isčekivala, jer je bilo očekivano da čujemo poruke nove Američke administracije, ovom dijelu Balkana koji je ostao duboko zaglibljen i zarobljen, istočno od raja.

Sastao se Eskobar sa našim zvaničnicima i onima koji to nijesu i na kraju posjete saopštio svoje (Američke) stavove koje su isti oni tumačili, baš onako kako im odgovara. Prostor za različito tumačenje, što je bilo i očekivano, ostavio je i sam Eskobar u svom obraćanju javnosti, prepoznatljivo diplomatskim riječnikom.

Ostavljajući laičku javnost da nagađa i različito tumači njegove poruke, poprilično sam siguran da su iste, veoma jasno čuli i prepoznali oni kojima su i upućene.

Iz njegovog obraćanja javnosti i ovo “malo” političkog iskustva kojeg imam, a Boga mi i infomacija kojima raspolažem, ja sam njegove poruke shvatio ovako:

– DF je amputiran (odstranjen) iz buduće političke kombinatorike i njegovi dosadašnji partneri i saradnici (Demokrate i URA) moraju sada vidjeti, što će i kako će;

– Podržavajući aktuelnu Vladu, poslao je više nego jasnu poruku da DPS nije reformisan u mjeri kako su to očekivali i posebno da je on svojom dugogodišnjom vladavinom odgovoran za sistemsku korupciju kojom je razarana Crna Gora;

– Ukinuta je direktna linija uticaja zvanične Srbije (čitaj Vučića) na buduća dešavanja u CG, odstranjivajem DF-a kao poželjnog partnera, a ostavljena je linija posrednog uticaja preko Demokrata koje kontroliše crkva Srbije;

– Političkim akterima je ostavljena mogućnost da u novoj raspodjeli karata bez DF-a, pokušaju uspostaviti saradnju ili da se ide na izbore.

DPS je odmah, veoma iskusno i nažalost očekivano izrazio spremnost za saradnju sa Demokratama i URA-om, videći u tome šansu da se vrati na vlast, hvaleći građanske i demokratske kapacitete potencijalnih partnera.

Demokrate i URA, očekivano ćute “kao zaliveni”, shvatajući najzad da je saradnja i valjanje u blatu sa DF-om, bila pogrešna politička avantura. Svjesni su isto tako i visoke cijene koju bi morali (u biračkom tijelu, pogotovo Demokrate) platiti ako na bilo koji način DF, zamijene DPS-om.

Iskreno želim da Demokrate (očekivano) shvate da je za njih previše visoka cijena (u biračkom tijelu) koju bi platili sarađujući sa DPS-om.

URA nema tu vrstu problema, jer je to danas stranka sa fluidnim i lutajućim biračkim tijelom.

Prijevremeni izbori, uz prelaznu vladu, do koje bi se došlo međunarodnim posredovanjem su jedini spas za ovako posrnulu Crnu Goru. Samo da to shvati i DPS.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve