Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Živković: Ovakav ugovor sa SPC normalna vlast će moći da raskine, kad ovu pošaljemo na smetlište istorije

Ova Vlada je na respiratorima. Ovi centri moći će pokušati da zadrže Vladu u bilo kom obliku i zbog popisa i zbog temeljnog ugovora sa SPC i zbog svih zlih namjera. Važno je da što duže traju, siguran sam da će se mrcvarenje produžiti. Jedan od načina da se mrcvarenje ove Vlade produži je rekonstrukcija i da na mjesto premijera dođe Abazović što bi on prihvatio, smatra Živković

Ovakav temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, normalna vlast bi mogla da raskine jer je posrijedi rušivi pravni posao, smatra predsjednik Savjeta Građanske inicijative “21. maj” Miodrag Živković. Vjeruje da će Vlada opstati još neko vrijeme, vjerovatno kroz rekonstrukciju, jer centri moći će pokušati da je zadrže u bilo kojem obliku da bi ispunili svoje ciljeve. Živković smatra da su Demokrate dio srpskog svijeta i da će vremenom to biti još jasnije.

Predsjednik Savjeta Građanske inicijative “21. maj” Miodrag Živković, gostujući u emisiji “Drugačija radio veza” navodi da Vlada nikad nije imala istinsku podršku političkih snaga koje su je prvobitno podržale u parlamentu. Pita se da li je Vlada pala još u januaru pri zamjeni jednog poslanika URA-e ili u martu kad je budžet predat sa danom zakašnjenja. Ne nazire se, ističe, rješenje kad je posrijedi slučaj ministra Vladimira Leposavića.

Živković očekuje još ove godine rasplet na političkog sceni, tačnije da će Vlada pasti.

“Iz svog bogatog političkog iskustva sam shvatio da je konglomerat političkih stranaka, različitih interesa i različitih centara moći koji utiču na njih, sa samo jednom poslanikom više u parlamentu, nemoguće dugo održati”, navodi Živković.

Postavlja se pitanje: da li Vlada želi da što prije završi poslove koje je sebi ili koje joj je neko drugi postavio kao cilj, zadatak poput usvajanja seta tužilačkih zakona, zakona koje regulišu državljanstvo i prebivalište, temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Živković smatra da iza ove Vlade stoje tri značajna centra moći i utiču na njeno djelovanje. Srbija i predsjednik Aleksandar Vučić stoje iza DF-a, Srpska pravoslavna crkva iza Demokrata i premijera Zdravka Krivokapića a iza URA-e, kaže Živković, stoji medijsko-tajkunski koncern Vijesti.

“Zavisno od interesa centara moći, Vlada povlači poteze. Svakako da su zajednički interesi dva centra moći, zvanične Srbije i SPC, bili da se ojača uloga SPC u Crnoj Gori. Zbog tog je, nakon formiranje Vlada, usvojen novi Zakon o slobodi vjeroispovjesti kojim je legalizovana najveća pljačka u istoriji Crne Gore”, napominje on.

Naglašava da je “sljedeći potez bio izborni i nacionalni inženjering kojim bi iz biračkog spiska izbacili one kojima je Crna Gora jedina domovina i koji su joj posvećeni, kako bi pobjeđivali na izborima.”

Neki izlaz iz ove situacije vide u rekonstrukciji Vlade, da i DF postane njen dio. Onda ona više ne bi bila ekspertska, kako je URA tražila. Živković vjeruje da nema toga što URA ne bi uradila kako bi zadržala vlast. Vlada je, dodaje, u ovom sastavu, neodrživa.

“Ova Vlada je na respiratorima. Ovi centri moći će pokušati da zadrže Vladu u bilo kom obliku i zbog popisa i zbog temeljnog ugovora sa SPC i zbog svih zlih namjera. Važno je da što duže traju, siguran sam da će se mrcvarenje produžiti. Jedan od načina da se mrcvarenje ove Vlade produži je rekonstrukcija i da na mjesto premijera dođe Abazović što bi on prihvatio”, smatra Živković.

Navodi da je na temeljnom ugovoru sa SPC radio ministar Leposavić a da njegovo potpisavanje ubrzava premijer Krivokapić.

“Postavlja se pitanje, tužno i smiješno u istom trenutku: kako Leposavić ili Krivokapić da potpišu u ime države ugovor kad zastupaju interese crkve? Bili bi u sukobu intreresa. Jedini koji bi mogao u ime Vlade da potpiše ugovor je Abazović, i u tome je velika ironija”, kaže Živković.

Temeljni ugovor sa SPC, ističe Živković, čiji je sadržaj nepoznat, pisan je u Beogradu. Živković dodaje da se ne može zaključiti ugovor sa crkvom koja nije registrovana u Crnoj Gori a takav ugovor imao bi međunarodni karakter. Dodaje da se radi o rušivom pravnom poslu.

“Ako i dođe do zaključenja takvog ugovora, jedna normalna vlast kad dođe, kad ove pošaljemo na smetlište istorije, moći će da raskine takav ugovor”, poručuje Živković.

Vlada, navodi, pokušava da SPC pokaže kao tradicionalnu crkvu što je istorijska nepravda i laž. Ne pominje se ugovor sa CPC što je, smatra Živković, diskriminatorski odnos prema vjerujućim Crnogorcima.

“Potpisivanjem ovakvog ugovora i ignorisanjem CPC, vjerujućim Crnogorcima ostaje da se mole pod vedrim nebom a gospodi iz SPC da zadrže u vlasništvu hramove koje su podizali naši preci”, ukazuje Živković.

URA, iako je najavila, ne štiti interese Crne Gore, smatra Živković a kaže da je licemjerstvo njeno jedino političko oružje.

On vjeruje da su Demokrate, manipulacijom, u svoje redove dovele i Crnogorce za koje vjeruje da će se otrijezniti.

“Ja Demokrate doživljavam dijelom srpskog svijeta. Kako vrijeme bude odmicalo, oni će postajati crkvena, prosrpska struktura koja lukavo manipuliše političkim ciljevima u Crnoj Gori”, smatra Živković.

Vladi još preostaje, ironično kaže Živković, da sveštenik Velibor Džomić bude ministar pravde.

“Još postoji “nevjernih Toma” da su Srbija i crkva uzeli sve pod svoje. Tek bi dovođenjem Džomića i Joanikija u Vladu to shvatili”, kaže Živković.

Ističe da je reakcija dijela građana, poput organizovanja autokolona, očekivana. Najbolji crnogorski odgovor je građanski, demokratski i civilizovan jer nam se, smatra, dešava sukob civilizacija.

“Nema alternative, sem borbe za građansku, antifaštističku, sekularnu, multivjersku Crnu Goru”, zaključuje Živković.

IzvorAntenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve