Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Živković: Novi igrokazi DPS-a!?

Više je nego očigledno da se uz pomoć i sugestije međunarodne zajednice pokušava na svaki način politički izopštiti DF, kao udarna klero-šovinistička struktura, koja neskriveno želi nestanak Crne Gore

piše Miodrag Živković
U posljednje vrijeme sve češće možemo čuti kako DPS, sa svoje najviše adrese, u liku svog prvog čovjeka i Predsjednika države, hvali demokratske i evropske kapacitete dijela nove vlasti. Nije to gospodin Đukanović propustio uraditi ni u najnovojoj posjeti Slovačkoj.
Više je nego očigledno da se uz pomoć i sugestije međunarodne zajednice pokušava na svaki način politički izopštiti DF, kao udarna klero-šovinistička struktura, koja neskriveno želi nestanak Crne Gore.
U trenucima ozbiljne krize vlasti koja je sama sebe vezala u čvor, bez mogućnosti da ga razveže, ovakve poruke dobijaju puni i pravi smisao da bi vlast možda mogli preuzeti sa stabilnom većinom DPS i sada njemu poželjne političke strukture, Demokrate i URA, koje za razliku od DF-a, skriveno podrivaju temeljne vrijednosti Crne Gore.
Ne želeći da vjerujem u ovakav politički rasplet, ipak želim nešto više reći o tome….
– Ovakav epilog smatrao bih trulim političkim kompromisom na štetu nacionalnih i državnih interesa Crne Gore;
– To bi bio samo nastavak očuvanja lukavog i podlog Amfilohijevog amaneta u kojem bi Crna Gora nastavila da živi u navodnoj posebnosti i autonomiji, do neke sljedeće prilike kada bi joj se ponovo stalo “nogom za vrat”:
– To bi bilo očuvanje nazadnog sistema vrijednosti koji bi očuvao zarobljenost institucija, jer smo dobro vidjeli da Demokrate i URA osvajaju i kontrolišu zauzete institucije po istom, starom i dobro oprobanom modelu DPS-a.
– To bi relaksiralo međunarodnu zajednicu koja je dobrim dijelom doprinijela da stanje bude ovakvo, a posebno bi relaksiralo dobar dio DPS-a koji nije navikao biti van vlasti i što je najgore,
– Dobili bi smo trajnije konzerviranje postojećeg stanja, umjesto radikalnih i tako neophodnih reformi, koje bi omogućile ovoj zemlji, sigurnost, razvoj i svaki napredak.
Moje je mišljenje, nakon ovakvog iskustva sa novim vladaocima, da je Crnoj Gori neophodan radikalan zaokret u kojem bi se najzad okrenula samoj sebi i svojim interesima.
Uvjeren sam da u svim političkim i društvenim strukturama van vlasti ima siguran potencijal da najzad krene pravim i sigurnim putem.
Ovo je prava prilika da se izvuku pouke, kako nam se ovakva opasnost nikada više ne bi ponovila. Ovo je prilika da Crna Gora izbjegne trule kompromise i na čistom modelu izbora uspostavi najzad kontrolisanu i demokratsku vlast, posvećenu njenom dobru i sigurnom putu u društvo evropskih naroda.
Crna Gora mora povratiti svu imovinu koja joj je u ovom kratkom vremenu opljačkana i najzad mora staviti crkvu Srbije u okvire zakona, zauvijek sprječavajući diskriminaciju CPC i njenih vjernika.
Crna Gora mora temeljno reformisati svoje institucije i učiniti ih zauvijek državnim, a ne partijskim. Od njih mora napraviti najsigurnijeg čuvara države i društvenog poretka.
Crnoj Gori treba ozbiljan diskontinuitet sa svim dosadašnjim modelima vladanja i uspostava modernog i odgovornog evropskog modela, a ne nikako konzerviranje dosadašnjih loših modela.
Nama treba drugačija, a ne druga Crna Gora !

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve