Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Živković: Nepristojna ponuda

Lično mislim da je jedini ispravni izlaz za Crnu Goru, organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora (poželjno sa prelaznom vladom koja bi ih organizovala) i nakon toga uspostava nove vlasti i novog modela vladanja ovom zemljom, koji bi bio jasan diskontinuitet sa svim dosadašnjim vladavinama

piše Miodrag Živković
Sa velikom pažnjom sam sinoć odgledao intervju predsjednika Đukanovića na Gradskoj TV i složio se sa največim dijelom njegovih ocjena aktuelne političke situacije u Crnoj Gori i regionu.
Ono što je kod mene, najblaže rečeno izazvalo zabrinutost i neslaganje je ocjena Đukanovića na koji način se može razriješiti naša duboka politička kriza.
Odgovarajući na ovo pitanje, Đukanović je naveo tri modela izlaska iz krize…
– Prijevremeni izbori;
– DPS-ova podrška manjinskoj vladi URA, Demokrata i još nekih stranaka (bez DF-a) i
– Formiranje nove kolaicione vlasti u kojoj bi bile sve “građanske” snage, misleći na URA i Demokrate (osim DF-a) i DPS.
Naravno da nakon ovoga ne mogu reći da sam razočaran, jer sam za ovih 30 godina, veoma dobro shvatio tehnologiju vladanja DPS-a, ali svakako da nijesam ravnodušan prema jednoj ovakvoj ponudi, posebno ako uzmemo u obzir učinke vladanja URA-e i Demokrata u ovoj godini dana i njihovu pokazanu spremnost da razaraju građanski, nacionalni, sekularni i multikonfesionalni karakter crnogorskog društva i drževe.
Lično mislim da je jedini ispravni izlaz za Crnu Goru, organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora (poželjno sa prelaznom vladom koja bi ih organizovala) i nakon toga uspostava nove vlasti i novog modela vladanja ovom zemljom, koji bi bio jasan diskontinuitet sa svim dosadašnjim vladavinama.
Ovoj zemlji je neophodan ozbiljni politički zaokret koji će ojačati državu i izgraditi snažne državne institucije. Ovoj zemlji je potrebna nova i ozbiljna obrazovna i emancipatorska politika, a za sve ovo što smo proživjeli u posljednjih godinu dana u pokušajima satiranja Crne Gore i svega crnogorskog, mora se snositi ozbiljna odgovornost.
Takvu politiku mogu voditi samo oni koji vole i poštuju svoju zemlju.
Zato, koliko god je ponuda gospodina Đukanovića pragmatična i može relaksirati trenutne napetosti, ja je ne doživljavam dugoročno, dobrom za Crnu Goru. Više je doživljavam kao odjlaganje problema ili guranje istih pod tepih, a Crnoj Gori treba, više nego ikada ozbiljan zaokret i dugoročno ozdravcljenje od svih slabosti koje su se bjelodano pokazale u godini iza nas.
Zato ovakvo viđenje Đukanovića za izlazak iz krize, najblaže rečeno vidim kao nepristojnu ponudu koja ne obezbjeđuje rješenje, nego samo odlaganje svih naših problema.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve