Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Živković: Neophodnost izbora sudija US je evidentna, ali ne možemo izabrati bilo koga

''Što se tiče DPS-a spremni smo da danas izaberemo sudije Ustavnog suda, idemo onada na skraćenje mandata Skupštini'', kaže Živković

Šef Kluba poslanika DPS-a Danijel Živković, govoreći o predsjedničkim izborima i razlozima zbog kojih su zakazani za 19. mart, kaže da nije bilo nikakvih konusltacija o razrješenju političke krize. Podsjeća da je DPS ukazivao na na neophodnost održavanja vanrednih paramentarnih izbora i objedinjavanje tih izbora sa predsjedničkim. Ukazuje i na činjenicu da predsjednica Skupštine dolazi iz SNP-a.

“Vjerovatno su oni tu ukalkulisali neki svoj partijskii interes koji bi podrazumijevao da prvo nemamo organizaciju parlamentrnih izbora. Oni već nedeljama i mjesecima izbjegavaju razgovor na tu i eventualno skraćenje mandata Skupštini kako bi došli do organizacije vanrednih parlamentarnih izbora”, navodi Živković.

Živković navodi da će vrlo brzo javnost obavijestiti o svom predsjedničkom kandidatu i kaže da je potrebno da to bude kandidat koji najbolje može homogenizovati snagu državotvornog bloka.

“To je stvar unutatstranačkih i međustranačkih konsultacija”, navodi Živković.

Kada je posrijedi opcija nestranačkog kandidata Živković kaže da je sada teško o tome govoriti.

Govoreći o izboru sudija Ustavnog suda Živković podsjeća da imamo 26 prijavljenih kandidata, te da postoji šansa da izaberemo četiri.

“Postoji insinsistiranje EU da se što prije izaberu nedostajuće sudije Ustavnog suda, ali mi u Crnoj Gori moramo biti svjesni da ih biramo na 12 godina. Ne može se funkcionalnost Ustavnog suda svoditi na to da izaberemo pošto poto bilo koga. Mora se voditi računa o stručnosti i profesionalnosti kandidata.Sigurno tamo ne možemo imati kandidate kojima će primarna referenca biti nacionalno izjašnjavanje”, navodi Živković.

“Ne treba da nas čudi ponašanje Simonide Kordić, juče na sjednici Ustavnog suda, kada je posrijdi izjašnjavanje kandidata o nacionalnoj pripadnosti. Ne dešava se ništa što oni nisu najavljivali u svom prethodnom političkog djelovanja. Definitivno je to ono što nudi politika DF-a u Crnoj Gori. To je samo nastavak onih nacionalnih prebrojavanja u kojima ljdi samo treba nacionalno da se izjasne da bi bili izabrani da bi bili izabrani na određene funkcije”, kaže Živković.

Uslov za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora je funkcionalnost Ustavnog suda navodi Živković.

“Što se tiče DPS-a spremni smo da danas izaberemo sudije Ustavnog suda, idemo onada na skraćenje mandata Skupštini”, kaže Živković.

Komentarišući izlaganja visokih funkcionera opština iz Crne Gore u Skupštini Srbije, Živković kaže da pnašanje Marka Kovačevića i njegovih saboraca nije nikakvo iznenađenje.

“Bilo bi elementarno moralno i politički odgovorno da podnose ostavku i okušaju sreću na izborima u svojoj ,kako kažu, matičnoj državi”, navodi Živković.

Na pitanje da li vjerujete li da bi nivo klerofašizma koji je pokazao Marko Kovačević mogao da bude ta pređena granica za Demokrate i URU, Živković kaže da mu poslednje izjave ne daju optimizam da će se bilo šta promijeniti, makar ne u Nikšiću.

“Za njih nema crvene linije, za njih je crvena linija isključivo njihov politički rejting”, smatra Živković.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve