Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Živković: Ne možemo skrštenih ruku gledati kako se gaze tekovine Crne Gore

Poručio je da vjeruje u zrelost crnogorskog građanskog bloka, kao i da je GI 21. maj otvorena za saradnju sa svim crnogorskim građanskim strankama i strankama manjinskih naroda

Ne možemo mirno i skrštenih ruku gledati kako se gazi i ruši građanski, sekularni, antifašistički i multivjerski karakter ove zemlje, kao njene najveće i najznačajnije tekovine. Nastave li nasrtanje na ove vrijednosti, a plašim se da hoće, moraju računati na mnogo veći i organizovaniji otpor jer svi dobro znamo da postoje granice koje se nikada ne smiju preći kaže u intervjuu Pobjedi Miodrag Živković, predsjednik Savjeta Građanske inicijative 21. maj i bivši lider Liberalnog saveza.

Poručio je da vjeruje u zrelost crnogorskog građanskog bloka, kao i da je GI 21. maj otvorena za saradnju sa svim crnogorskim građanskim strankama i strankama manjinskih naroda.

Građanska inicijativa 21. maj formirana je u decembru prošle godine. Do sada ste se oglašavali uglavnom saopštenjima zajavnost. Na koji način planirate da se boriteza očuvanje tekovina 21. maja? Što će biti vaši dalji potezi, imate li strategiju?

ŽIVKOVIĆ: U decembru smo moji prijatelji i ja, dijeleći istu zabrinutost za sudbinu Crne Gore donijeli odluku o osnivanju GI 21. maj kao najšireg udruženja građana, a period do ovog mjeseca je iskorišćen za naše konstituisanje. U krajnje demokratskom procesu izabrali smo Savjet od 81 člana, a taj savjet je izabrao tim koordinatora po resorima koji će predstavljati GI. Naši ciljevi su jasno definisani u Proglasu kao osnivačkom aktu, sa kojim smo već upoznali crnogorsku javnost.

Kao ozbiljni ljudi, prepoznati u javnosti po svom nesebičnom zalaganju za obnovu crnogorske nezavisnosti, njen građanski i demokratski karakter i ovoga puta želimo pomoći svojoj zemlji da ispravi greške iz prošlosti i krene putem koji smo mi zamišljali još 2006. godine. Naša ozbiljna strategija ima dva velika cilja. Prvi je dati maksimalni doprinos i stvoriti uslove da ovu okupacionu vlast uklonimo na izborima i drugi da uslovimo i ne dozvolimo vraćanje na stari model vođenja ove države. Našu posvećenost izgradnji Crne Gore kao države jakih i nezavisnih državnih institucija koje će biti najbolji čuvar njene samobitnosti i napretka, želimo nametnuti kao uslov svake saradnje sa nama.

Iz procrnogorskih partija više puta je pozivano na formiranje suverenističkog bloka. Kakav je Vaš odgovor, vidite li Građansku inicijativu u takvom savezu? Mogu li lični animoziteti biti prepreka objedinjavanju državotvornih snaga u Crnoj Gori?

ŽIVKOVIĆ: Ovom zlu koje nas je snašlo, a snašlo nas je, jer su pravljene velike greške u vođenju ove zemlje od obnove nezavisnosti do danas, moramo se suprotstaviti na najbolji i najoptimalniji način. Vjerujem da nikome, pa ni nama ne pada na pamet da sudbinu i budućnost ove zemlje stavlja na kocku zbog loših procjena, stranačkih sebičnosti ili ličnih i partijskih animoziteta. Uvjeren sam da će biti dovoljno pameti koja će procijeniti koji model saradnje i izlaska na izbore je najbolji. To je stvar ozbiljne analize raspoloženja javnog mnjenja i brojnih drugih faktora koji utiču na jednu takvu odluku. Vjerujem u zrelost crnogorskog građanskog bloka i vjerujem da će odluka o tome biti donijeta na ispravan i najbolji mogući način u interesu države koju moramo odbraniti. GI 21. maj je otvorena za saradnju sa svim crnogorskim građanskim strankama i strankama manjinskih naroda.

Ne želim da vjerujem da lični animoziteti mogu i smiju biti problem u ovom za nas veoma važnom i opasnom trenutku. Pitanje opstanka države je važnije od svih takvih i sličnih gluposti.

Vladu i premijera više kritikuju oni koji su ih izabrali, nego opozicija, a opet niko iz većine im ne uskraćuje povjerenje. Kako to komentarišete, štoje posrijedi, viši ciljevi, “srpski svet”?

ŽIVKOVIĆ: Čudna je to situacija i vjerujem do sada neviđena bilo gdje i bilo kada. Jedan ozbiljan hegemonistički i osvajački projekat povjeren je na izvršenje dosta neozbiljnoj i za to nedorasloj družini, skrpljenoj s koca i konopca. Nekoliko centara moći koji upravljaju njima, stvari i događaje čine još složenijim. Ovaj konglomerat svega i svačega za sada opstaje na jedinstvu u mržnji svega što je crnogorsko, mržnji i strahu od bivše vlasti, opravdanom strahu da im je ovo prva i posljednja prilika da vladaju ovom zemljom i, naravno, na značaju misije koja im je povjerena.

Premijer Zdravko Krivokapić zatražio je smjenu ministra Leposavića zbog njegovog negiranja genocida u Srebrenici. Leposavić je odbio da podnese ostavku, a veći dio parlamentarne većine najavio je da neće glasati za njegovu smjenu. Kako komentarišete ovakve odnose unutar vladajuće većine i unutar Krivokapićevog kabineta, može li doći do pada Vlade zbog ovakvih nepremostivih mimoilaženja?

ŽIVKOVIĆ: Situacija koju su sami stvorili je najbolji izraz njihove nesposobnosti i političke nezrelosti. Iz ovako stvorene situacije gotovo da nemaju mogućnosti za dobar izlaz. Što god da urade, snosit će štetne posljedice. Da li će to biti poniženje premijera i dodatna i trajna kompromitacija, ako ministar opstane ili nešto drugo, ostaje nam da vidimo. Da nemaju rješenja za ovaj problem, jasno nam je, jer predsjednik Skupštine ne zakazuje sjednicu da se o tome odluči. Nastavljaju da mrcvare i sebe i sve nas i vjerujem da će rješenje biti neki truli kompromis i nastavak mrcvarenja. Uostalom, od njih se ne može ništa ozbiljnije ni očekivati.

Ono što je najgore i najbolnije je svakako činjenica koju su mnogi već zaboravili, da se čitava Vlada prvobitno solidarisala sa svojim nesrećnim ministrom, jer misle isto što i on, a tek kasnije pod pritiskom domaće i međunarodne javnosti povukla ovaj iznuđeni potez.

Vlada je prijedlogom izmjena kriterijuma za sticanje crnogorskog državljanstva, kako tvrde opozicione partije, pokušala naprečac da napravi izborni inžinjering. Predložene su i izmjene Zakona o prebivalištu i boravištu, koje predviđaju da oni koji žive u inostranstvu moraju da se odreknu prebivališta u Crnoj Gori. Kako gledate na takva rješenja?

ŽIVKOVIĆ: Namjera Vlade je više nego očigledna. Žele izvršiti nacionalni i izborni inženjering na način da u državljanstvo i birački spisak unesu što veći broj nacionalnih Srba koji bi ih podržali na sljedećim izborima i da iz biračkog spiska, suprotno važećim zakonima izbrišu što veći broj nesrpskih građana na privremenom radu u inostranstvu, koji osim crnogorskog, nemaju drugo državljanstvo jer znaju da oni nikada za njih neće glasati, nego za njihove političke protivnike. Želja je izbrisati nekoliko desetina hiljada nesrba i upisati skoro isto toliko Srba u birački spisak. Zato je to nacionalni i izborni inžinjering koji im se nikako ne smije dozvoliti jer je suprotan zakonima, pravdi i međunarodnoj praksi.

Vlada je, ipak, povukla odluku o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prisiljena protestima građana, koje je organizovao Patriotsko-komitski savez. Protesti su svakodnevno organizovani, a sada se održavaju patriotske auto-kolone širom državekao revolt protiv ove vlasti. Što mislite o ovakvom načinu političke borbe, podržavate li ovakav vid otpora?

ŽIVKOVIĆ : Podržavam svaki vid otpora, jer dobro znam kome se otpor pruža i što izaziva taj otpor. Niko u ovoj zemlji ne pruža otpor da se nova vlast bori protiv kriminala i korupcije. Svako to pozdravlja. Nijesam primijetio da se iko zbog toga pobunio, ali je normalno da se pruža otpor za negiranje i ugrožavanje identitetskih i nacionalnih vrijednosti ovoga naroda i ove države. Naravno da ne možemo mirno i skrštenih ruku gledati kako se gazi i ruši građanski, sekularni, antifašistički i multivjerski karakter ove zemlje, kao njene najveće i najznačajnije tekovine. Nastave li nasrtanje na ove vrijednosti, a plašim se da hoće, moraju računati na mnogo veći i organizovaniji otpor jer svi dobro znamo da postoje neke granice koje se nikada ne smiju preći. Želim da vjerujem da i oni to znaju.

Kako komentarišete otvoreno miješanje Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore, od izbora nove vlasti, “bitke za Nikšić”, do izbornog procesa u Herceg Novom…?

ŽIVKOVIĆ: Nažalost na to smo se već navikli, to je postala naša tužna stvarnost. Zvanična Srbija u liku svog predsjednika, Vlada Srbije, Srpska crkva i mediji Srbije vode specijalni rat protiv Crne Gore već duže. Srbija je glavni centar za sprovođenje plana neskrivene okupacije Crne Gore i njeno uklapanje u dio “srpskog sveta”, kako su to već osmislili i zamislili. Rezultati tog zlog nauma su vidljivi dobro i u Srbiji i Crnoj Gori. Mržnju, kao rezultat takve užasne kampanje osjećamo svuda i na svakom mjestu. Pređene su granice tog brutalnog miješanja za koje sam vjerovao da se nikada neće preći. Najvažnije je ne podleći takvom užasnom izazovu. Na tu mržnju naš jedini odgovor mora biti iskreni patriotizam i ljubav prema svojoj domovini. Samo tako ćemo pobijediti mržnju i sve ono zlo koje uz nju ide.

 SPC se direktno umiješala u političke procese u Crnoj Gori, izbor Vlade, donošenje na brzinu Zakona o slobodi vjeroispovijesti… Kako to komentarišete? Kako gledate na najavljeno potpisivanje temeljnog ugovora sa SPC, kojeg javnost nije ni vidjela?

ŽIVKOVIĆ: SPC je dio velikosrpskog projekta i glavni izvođač radova na tom projektu u Crnoj Gori. Dugo, dugo oni rade na tome i njihove procjene su da je ovo pravi trenutak za konačni obračun sa Crnom Gorom. Oni su formirali svoju marionetsku vladu sa kojom pokušavaju satrijeti Crnu Goru uz svu pomoć zvanične, političke i akademske Srbije. Na nama je da se ovome suprotstavimo i ja ne sumnjam da ćemo u tome uspjeti.

“URA je izdajničko-kvislinška družina, ali istonja nikad nije preskočila da upiše izdajnike”

Kao nekadašnji lider Liberalnog saveza Crne Gore, kako doživljavate to što je dio procrnogorskog biračkog tijela dao podršku Uri, a ona ušla u savez sa prosrpskim partijama? Je li Ura prevarila crnogorske glasače, naročito „stare” liberale?

ŽIVKOVIĆ: Sada već nema sumnje da je URA, zajedno sa svojim mentorima iz medijsko-tajkunskog koncerna Vijesti jedna izdajničko-kvislinška družina uz čiju svesrdnu pomoć se sprovodi pakleni plan satiranja Crne Gore. Oni su pontonski most preko kojeg se izvodi čitav ovaj velikosrpski projekat. Na izborima su uspjeli da obmanu značajan broj građana koji su im dali podršku za nešto drugo, a ne za pokroviteljstvo nad okupacijom Crne Gore. Brojni njihovi glasači su to uvidjeli i okrenuli im leđa. Biračko tijelo koje ih danas podržava, umnogome se razlikuje od onog sa kojim su ostvarili izborni rezultat. To je samo mala cijena koju su platili za izdaju, a mnogo veća cijena tek slijedi. Istorija nikada nije preskočila da upiše izdajnike.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve