Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

Živković na prijemu povodom Dana DPS-a: Sačuvali smo integritet partije, borba za odbranu Crne Gore biće dugačka i teška – pobijedićemo

Živković je naglasio da Demokratska partija socijalista svoju kičmu nije povijala nikada

Demokratska partija socijalista proslavila je sinoć 33 godine od svog osnivanja. Na svečanosti je, uz prisustvo nikad većeg broja simpatizera i članova partije iz svih gradova Crne Gore, govorio predsjednik DPS-a, Danijel Živković.

“Trideset i tri godine je od nastanka Demokratske partije socialista Crne Gore. Trajemo decenijama, ali djela koja su za nama i dostignuća koja su ostvarena, mogu se mjeriti vjekovima. I kada smo bili vlast, i danas kada djelujemo kao opozicija, bili smo i ostali kičma savremene, ponosne i dostojanstvene Crne Gore sa kvalitetom imanentnom liderima koji imaju sposobnost da čuvaju svoj integritet čak i u najvećim nevremenima – poput ovog aktuelnog političkog kojeg živimo već četiri godine”, rekao je on.

Živković je naglasio da Demokratska partija socijalista svoju kičmu nije povijala nikada.

“Ni devedesetih godina pred naletom velikodržavnih nacionalizama, ni početkom dvijehiljaditih kada nijesmo imali razumijevanje partnera za obnovu nezavisnosti, ni sredinom prošle decenije kada je Rusija nastojala zaustaviti put Crne Gore u NATO. Ne povijamo je ni danas – kako našoj političkoj konkurenciji i njihovim inostranim mentorima tako ni željama onih koji su svojom politikom doveli Crnu Goru u stanje u kojem se trenutno nalazi”, naveo je predsjednik DPS-a.

Svoje odluke, dodao je, donosićemo uvijek i isključivo sami u komunikaciji sa vama – našim aktivistima, simpatizerima, članovima i glasačima, vama koji posvećenost ideji naše partije dokazujete i u ovim najtežim vremenima.

“A šta je ideja Demokratske partije socijalista? Ideja DPS-a oduvijek je bila u vizionarskom liderstvu koje je Crnu Goru vodilo naprijed. Zahvaljući tome Crna Gora je danas nezavisna država, članica NATO saveza i prva naredna članica Evropske unije. Crna Gora je danas i dinamična ekonomija, privlačna za najveće svjetske investitore”, istakao je on.

Prema njegovim riječima Crna Gora je, nažalost danas, nakon četiri godine neodgovornog upravljanja, i zemlja uništenih institucija, politizovanog pravosuđa, uništenih javnih finansija, sa parlamentarnom većinom koja odluke ne donosi sama, već pristaje na trgovinu nacionalnim interesima zarad funkcija i vlasti.

“Uprkos željama konkurencije da nestanemo sa političke scene izdržali smo, opstali i nastavili sa afirmacijom i emancipacijom u crnogorskom društvu. Znam da je to enigma za mnogobrojne aktere koji i danas predano rade na pokušaju urušavanja retinga naše politike, samo sa jednom ambicijom – da nas uklone sa puta kako bi se finalno obračunali sa Crom Gorom”, kazao je Živković.

Danas su razočarani, istakao je, jer im započeti posao ne ide od ruke, posebno jer su do sada iskoristili sav repertoar mjera koji im stoji na raspolaganju.

“Nijesu uspjeli upornim ponavljanjem teze o kriminalu i korupciji da obezvrijede ideju nezavisne Crne Gore. Nijesu uspjeli prijekim sudovima, sačekujući iza uglova grada sa lisicama, da utjeraju strah u kosti ne bi li tako opravdali svojim mentorima ulogu koja im je povjerena. Tim činjenjem sebe su možda upjeli da uzviše u carstvo karijernih ostvarenja gdje je nebo granica. Na tom putu su izbrisali postulate etike, morala, nepisanog kodeksa o ravnopravnosti borbe, što je nepoznat pojam za one koji danas iz medija, obavještajnog i pravosudnog sistema za krupan novac nastavljaju sa istrajnom borbom u obračunu sa DPS-om i Crnom Gorom”, naveio je on.

Uloga koju su prihvatili, dodao je, u obračunu sa Crnom Gorom je nečasna, dok je borba u kojoj učestvujemo neravnopravna ali za nas dobro poznata.

“Put kojim idemo nikada nije bio lak, ni sad, ni prije pet, deset ili dvadeset godina. Usud ove i prethodnih političkih generacija je da težim putem moramo doći do ciljeva. Ne žalimo se na neravnopravnu borbu. Svjesni smo da će izazovi biti još i veći, ali to ne predstavlja sumornu sliku crnogorskih prilika, već podstrek da motivisano i dosljedno nastavimo sa promocijom politike koja je sve što je započela uspješno i završila. Zato što je, kako kaže i slogan naše današnje proslave, Demokratska partija socialista jača i od čelika”, istakao je Živković.

On je podsjetio da smo u godini za nama konsolidovali novo stranačko rukovodstvo kroz prve neposredne partijske izbore u Crnoj Gori.

“U januaru smo uspješno održali izbore za predsjednika i potpredsjednike, a nakon toga na isti način izabrali i predsjednike opštinskih odbora. Ovih dana završavamo i izbore novih opštinskih odbora kroz opštinske izborne konferencije čime staramo pretpostavke za organizaciju desetog Kongresa Demokratske partije socialista. Predstojeći Kongres trasiraće put usvajanju nove, drugačije, i superiorne programske ponude naše partije kojom ćemo se predstaviti građanima od grada do grada, od mjesne zajednice do mjesne zajednice i od kuće do kuće. Borba za odbranu Crne Gore biće dugačka i teška. Ali vođeni snagom ideje i jasnom vizijom pobjede, a potpomognuti našim tradicionalnim koalicionim partnerima, istrajaćemo i uspjećemo. Evropska, građanska i suverena Cra Gora će pobijediti”, zaključio je Živković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve