Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Živković: Može se formirati vlada bez nas, ali će ona biti repriza Krivokapićeve i Abazovićeve

''Međunarodnim partnerima reći ću samo jednu rečenicu: o sudbini Crne Gore odlučivaće samo njeni građani''

V.d. predsjednika DPS i nosilac liste koalicije „Zajedno“ Danijel Živković kometarisao je Drugačijoj radio vezi navodnu povezanost uhapšenog južnokorejskog kralja kriptovaluta Hjeong Do Kvona i lidera PES-a Milojka Spajića i optužbe na račun lidera Evrope sad. Naglašava da one dolaze od onih koji su PES nudili saradnju ili je očekuju, a ne od DPS.

“To dolazi od strane onih koji sa njim vrše vlast. Šta se tu dešava, tu odgovor mora da ponudi tužilaštvo. Čuo sam da postoji pismo u kojem je Do Kvon navodno kazao kako je ponudio Spajiću određeni novac i kako je on uzeo taj novac. To nadležni organi treba da razotkriju, jer će u suprotnom ostati na nivou političke manipulacije u susret održavanju parlamentarnih izbora. Optužbe protiv Spajića ne dolaze od DPS i ostale konkurencije, optužbe dolaze od premijera u tehničkom mandatu, kao nekog ko se nameće da bude vlast u narednom periodu”.

Živković o aferi stanovi: Želimo da se tim slučajem ne manipuliše

Govoreći o aferi stanovi i navodnoj umiješanosti funkcionera DPS-a, Živković kaže da niko nije bježao od odgovornosti.

“Svi ti poslanici rekli su da se odriču imuniteta, te da žele da se taj slučaj što prije završi. Indikativno je kojom brzinom je to procesuirano, kao i način na koji je urađeno, po čijoj krivičnoj prijavi je djelovao postupajući tužilac. Nije postupio po krivičnoj prijavi jedne NVO, koja je podnijela krivičnu prijavu po istom osnovu mnogo vremena ranije, nego je postupio po krivičnoj prijavi Vlade i Abazovića uz dopunu krivične prijave Abazovića. I tu je sve jasno.

Čak i u tim situacijama nikad nijesmo otežavali nadležnim organima, želimo da se taj slučaj završi kao drugi slučajevi i da se tim slučajem ne manipuliše”.

Podnijeli  preko 70 krivičnih prijava, ni na jednu od tih krivičnih prijava nijesu dobili odgovor

Živković kaže da je zadovoljan dosadašnjim dijelom kampanje, tvrdi da je tim na čijem je čelu naišao na dobar odziv i dobru energiju kod građana i da savez četiri stranke funkcioniše jedinstveno.

Umjesto velikih skupova opredijelili su se za direktne susrete sa građanima i, uprkos logičnom zamoru od izbora, vjeruje da su animirali sve koji iskreno dijele evropske vrijednosti i ljubav prema nezavisnoj, građanskoj Crnoj Gori.

Živković je svjestan primjedbi da je DPS nedostajalo energičnosti i glasnosti u borbi protiv agresivnih negatora postignuća te stranke. Smatra, međutim, da je takav utisak umnogome neutemeljen i posljedica hiperprodukcije afera i promašaja kojima aktuelna vlast bukvalno svakodnevno zatrpava javnost.

“Podnijeli smo preko 70 krivičnih prijava zbog svega onoga što se dešavalo u sferi obrazovanja, ekonomije, partijskog zapošljavanja, gašenja MA, zaduženja… Ni na jednu od tih krivičnih prijava nijesmo dobili odgovor!”

Bez DPS-a nema stabilne evropske Vlade

Na pitanje da objasni na čemu zasniva tvrdnje da bez stranaka koje predvodi ne može biti stabilne vlade, niti ulaska Crne Gore u EU, Živković objašnjava kako njegova poruka ne znači da ne može biti formirana vlada bez njih, nego da ona ne može ostvariti te ciljeve, kao što ih nije ostvarila ni Krivokapićeva, ni Abazovićeva.

“Međunarodni partneri kažu da je Crna Gora rak rana Balkana. Nema treće sreće. Suštinska je poruka: može se formirati neka vlast i vlada ali ta vlada će ličiti na prethodne epizode, biće repriza onoga što je bilo  poslije 30. avgusta. Mi smo ti koji su otvorili evroatlantsku perspektivu, počeli pregovore sa EU i sva poglavlja otvorili, tri poglavlja privremeno zatvorili… Mi smo suštinski posvećeni evropskom putu Crne Gore, bez nas nema stabilne evropske Vlade. Da li se neka druga Vlada može formirati u Crnoj Gori? Može. Hoće li ta Vlada biti politički stabilna? Neće. Hoće li ta Vlada povesti Crnu Goru putem reformi i prosperiteta ili članstvu Crne Gore u EU? Kažem vam da neće. Zato smo i kazali da bez nas nema reformske evropske Vlade”.

Osvrćući se na stav PES-a da ne želi postizbornu koaliciju sa DPS-om kao, a da ne bi ni sa DF-om, “ukoliko ne bude neophodno”, Živković podsjeća da Evropa sad već saerađuje sa DF-om.

“Zamislite koji je to nivo političkom licemjerstva kada kažete da nećete sa DF-om, a sa njima već vršite vlast u Podgorici, u kojoj imate po biračkom spisku 150 hiljada birača. To je mala Vlada u Glavnom gradu, a kažu da neće sa DF-om!? To su izjave ljudi koji su kratko na političkoj sceni. Čuli smo mnoge izjave Spajića, pa se na kraju potvrdilo da to nije baš tako. Što se tiče naše koalicije dilema ne postoji. Ako imamo slične programske ciljeve, ako smo okupljeni na vrijednostima koje smo mi utemeljili u Crnoj Gori, naša spremnost za partnerstvo postoji”.

O sudbini Crne Gore odlučivaće samo njeni građani

Nosilac liste koalicije „Zajedno“ komentarisao je i spekulacije o namjeri nekih centara moći sa Zapada, prije svega američkih diplomata u regionu, da nakon izbora 11. juna Crnu Goru podvrgnu još jednom eksperimentu, formiranju vlade od partija tobožnjeg centra (PES, Demokrate i URA) i poslanika manjinskih stranaka.

“Međunarodnim partnerima reći ću samo jednu rečenicu: o sudbini Crne Gore odlučivaće samo njeni građani. Ovaj put građani, nakon iskustva od prethodne tri godine, mogu da naprave komparacije kako je bilo ranije a kako nakon 30. avgusta i neka donesu sud. Preporučujem im da zaokruže broj 10 i nek budu ubijeđeni da njihovo povjerenje nećemo izigrati. Nikad nećemo izdati nacionalne interese Crne Gore”, poručio je Živković.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve