Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Živković i Bojović: Sudije Ustavnog suda poslale poruku da njihova odbrana ustavnosti prestaje tamo gdje počinju interesi aktuelne vlasti

Kako su istakli, pored učestalog kršenja ustavnih normi partije su se notorno potrudile da izvrgnu ruglu i postupak izbora sudija Ustavnog suda

Crnogorska politička klasa je u više navrata pokazala da je za nju Ustav “mrtvo slovo na papiru”. Time je odavno devastiran crnogorski konstitucionalizam, pri čemu je aktuelna parlamentarna većina u posljednje dvije godine tome dala upečatljiv negativan doprinos, ocijenili su predsjednik Savjeta Građanske inicijative 21. maj Miodrag Živković i programski koordinator Rade Bojović.

Kako su istakli, pored učestalog kršenja ustavnih normi partije su se notorno potrudile da izvrgnu ruglu i postupak izbora sudija Ustavnog suda.

“Tako je sudska zaštita ustavnih normi mjesecima izostajala da bi se na kraju izabrale sudije po stranačkoj naklonosti. Time je Crna Gora konačno dobila funkcionalan Ustavni sud ali period od njegovog uspostavljanja do danas ne upućuje i na formiranje Ustavnog suda koji razumije sopstveni posao”, smatraju Živković i Bojović.

Ovo se, dodaju, ilustrativno vidi na neprihvatljivom kašnjenju sa ocjenom ustavnosti izmjena Zakona o predsjedniku Crne Gore.

“Time je Ustavni sud omogućio da trenutno prisustvujemo potpunom ustavnom bezumlju koje se najbolje ogleda u nastavku zasjedanja i odlučivanja raspuštene Skupštine Crne Gore”, ocjenjuju članovi GI 21. maj.

Prema njihovim riječima, umjesto da prvi radni zadatak Ustavnog suda bude ocjena ustavnosti Zakona kojim se derogiraju ovlašćenja predsjednika države pa samim tim i kontroverzna odluka o raspisivanju vanrednih paralamentarnih izbora svjedoci smo da se sudije Ustavnog suda bave manje važnim pitanjima.

“Na ovaj način su sudije poslale poruku javnosti da njihova odbrana ustavnosti prestaje tamo gdje počinju interesi aktuelne vlasti. Nema sumnje, ako ovako nastave da štite Ustav sudije Ustavnog suda će se brzo i nepovratno diskreditovati”, zaključuju Živković i Bojović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve