Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Živković: Država je iznad svega

''Voljeti i poštovati svoju zemlju je najplemenitiji osjećaj pripadnosti. Ni jedna partija i ni jedan pojedinac nikada ne mogu biti isto što i država. Crna Gora je, njena hiljadugodišnja slobodarska istorija, tradicija, kultura i sve njene osobenosti. Crna Gora su svi oni građani, svih vjera i nacija koji je osjećaju svojom, vole i poštuju. Crna Gora je domovina, a ne imovina''

Piše: Miodrag Živković

Da je politika u Crnoj Gori nažalost, postala nepodnošljiva lakoća manipulisanja neznavenih, znaju veoma dobro svi oni koji iole ozbiljnije prate političke procese.

Svakako da je jedan od najozbiljnijih i najopasnijhi vidova manipulacije, promjena odnosa pojedinca prema sopstvenoj državi. Ovu pogubnu strategiju, dugo i temeljito sprovodila je Srpska crkva u CG, zajedno sa dijelom nekadašnje opozicije, koja je danas na vlasti. Takva politika nije od juče i smišljena je u ozbiljnim akademskim, crkvenim i političkim krugovima kao jedan od načina posrbljavanja Crne Gore.

Danas želim obratiti pažnju i pokušati objasniti jedan segment takve manipulacije kojim je značajan broj građana, dobro osmišljenom manipulacijom trajno promijenio svoj odnos prema rođenoj državi. To je izjednačavanje ili povlačenje znaka jednakosti između bivše vlasti i nekih njenih prokazanih pojedinaca, sa državom Crnom Gorom.

Iz faze politički negativnog odnosa prema DPS-u i njegovom lideru, osmišljenom strategijom autora “srpskog sveta”, stvaran je isto takav negativan odnos i prema državi koju su oni vodili. Dug period vladanja iste političke elite i brojne turbulencije kroz koje smo prolazili, olakšali su ovo izjednačavanje koje je vremenom iz neprijateljstva prerastalo u neskrivenu mržnju.

Značajan broj građana je podlegao ovoj vrsti manipulacije i kroz mržnju prema DPS-u i nekim njegovim pojedincima, uspostavio negativan odnos, pa čak i mržnju prema sopstvenoj državi. Sasvim prirodno, paralelno sa ovakvim negativnim odnosom, reazvijan je odnos privlačnosti, sve do pripadnosti susjednoj državi-Srbiji, koja je temeljno stajala i stoji iza ovakvog paklenog plana.

Da ova manipulacija uspije i da ozbiljne rezultate njenim tvorcima, značajno je pomogla i bivša DPS vlast, svojom dugom vladavinom i sopstvenim poistovjećivanjem sa državom, što je svakako bio njen politički interes.

Ovakvom kobnom manipulacijom i prevarom kroz razvijanje mržnje prema bivšoj vlasti, dobili smo i značajan broj građana koji su se prevarom okrenuli protiv zemlje svojih predaka, njene istorije, tradicije i svega crnogorskog, olako prihvatajući tuđinski identitet kome realno nikada nijesu pripadali i koji ih nikada iskreno neće osjećati svojim.

Zato je važno znati da je odnos prema sospstvenoj državi, veći i značajniji od svakog vještački nametnutog odnosa čiji je jedini cilj manipulacija. Voljeti i poštovati svoju zemlju je najplemenitiji osjećaj pripadnosti.

Ni jedna partija i ni jedan pojedinac nikada ne mogu biti isto što i država. Crna Gora je, njena hiljadugodišnja slobodarska istorija, tradicija, kultura i sve njene osobenosti. Crna Gora su svi oni građani, svih vjera i nacija koji je osjećaju svojom, vole i poštuju. Crna Gora je domovina, a ne imovina.

I da zaključim,… ko se rodio u ovoj zemlji, a ne osjeća je svojom, ima veliki problem, isključivo sa samim sobom!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve