Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Živković: Bečić je proizveo dvovlašće i pravnu nesigurnost

Upozorava diplomate da danas u Crnoj Gori svjedočimo onome na što su iz DPS-a više puta upozoravali da ''trenutna vladajuća većina vrlo jasno politizuje Tužilački savjet, sprovodeći nelegitimno proglašavanje njegovog sastava, čineći njegov rad nelegalnim i uvodeći svojevrsno dvovlašće koje može dovesti do pravnog haosa i blokade rada na nivou cijelog Državnog tužilaštva''.

Proglašavanjem novog Tužilačkog savjeta predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić proizveo je potencijalno dvovlašće u tužilačkoj organizaciji s jasnom namjerom da politizuje ovo tijelo, uvodeći pravnu nesigurnost u ovaj segment pravosuđa, upozorio je juče u pismu upućenom Delegaciji Evropske unije u Podgorici i ambsadama zemljama Zapadne Evrope i SAD šef Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Danijel Živković, prenosi Pobjeda.

“Na osnovu detaljne pravne analize koju su uradili pravni eksperti u Demokratskoj partiji socijalista, vrlo je jasno da dosadašnjim članovima Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika apsolutno nije prestao mandat. Oni ne mogu biti dio novoproglašenog sastava Tužilačkog savjeta, već samo onog sastava Tužilačkog savjeta koji je funkcionisao do donošenja akta o proglašenju Tužilačkog savjeta od strane predsjednika Skupštine, 5. avgusta 2021. godine”, istakao je Živković u pismu.

Upozorava diplomate da danas u Crnoj Gori svjedočimo onome na što su iz DPS-a više puta upozoravali da „trenutna vladajuća većina vrlo jasno politizuje Tužilački savjet, sprovodeći nelegitimno proglašavanje njegovog sastava, čineći njegov rad nelegalnim i uvodeći svojevrsno dvovlašće koje može dovesti do pravnog haosa i blokade rada na nivou cijelog Državnog tužilaštva“.

“To se posebno odnosi i na članove Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika kojima mandat traje do prve polovine 2022. godine, a koji su deklarativnim aktom predsjednika Skupštine automatski smijenjeni i svoje pravo mogu ostvariti na dva načina: nepriznavanjem nelegalnog akta predsjednika Skupštine i nastavkom redovnog rada, odnosno pokretanjem postupka pred Ustavnim sudom”, objašnjava dalje Živković.

Bilo koja od ove dvije aktivnosti članova Tužilačkog savjeta, dodaje on, može biti tretirana legitimno, ali je “vrlo opasna za pravni sistem i pravnu sigurnost, kao najvažijeg atributa vladavine prava, što potvrđuje da je predsjednik Skupštine proizveo i potencijalno dvovlašće u tužilačkoj organizaciji“.

U pismu ukazuje da im se obraća zbog važnosti pitanja poštovanja principa vladavine prava i nastavka aktivnosti na jačanju nezavisnosti pravosuđa.

Da je predsjednik Skupštine, kako navodi Živković, ovaj akt donio nakon potpuno sprovedenog postupka izbora svih članova Tužilačkog savjeta on ne bi bio upitan.

“Ipak, riječ je o jasnoj namjeri da se politizuje Tužilački savjet i da se pričini značajna šteta institucionalnom i pravnom sistemu Crne Gore. Osim toga, vrlo jasno se obesmišljava i dosadašnja veoma korisna podrška naših evropskih partnera, kako Evropske komisije, tako i Venecijanske komisije, koja je kroz svoja zvanična mišljenja već tri puta upozoravala na negativne posljedice ukoliko se ovakva aktivnost sprovede”, navodi se u pismu.

Živković je izdvojio i po jednu rečenicu iz tri mišljenja Venecijanske komisije, data na predložene izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu.

Iz mišljenja od 22. marta 2021. u kojem Venecijanska komisija konstatuje da aktuelnom Tužilačkom savjetu treba omogućiti okonča mandat, zatim iz mišljenja od 10. maja 2021, da bi zamjena uglednih pravnika narušila sigurnost mandata članova Savjeta, te da reforma nije opravdanje za takav postupak, te iz mišljenja od 6. jula da Komisija smatra da prestanak mandata svim članovima Tužilačkog savjeta nije opravdan i da bi to ozbiljno narušilo njegovu nezavisnost.

“Kao što vidite, vladajuća većina oglušila se o stavove Evropske komisije i Venecijanske komisije i, članom 184b usvojenog Zakona o izmjenama i dopunama Zakon o državnom tužilaštvu, propisala da Tužilačkom savjetu koji je izabran u skladu sa Zakonom o Državnom tužilaštvu prestaje mandat proglašenjem Tužilačkog savjeta koji je izabran u skladu sa ovim zakonom”, podsjeća Živković.

On je iskazao uvjerenje da će pravni eksperti u Delegaciji Evropske unije u Podgorici, kao i u nadležnom generalnom direktoratu Evropske komisije analizirati potez predsjednika Skupštine i potencijalne reperkusije na vladavinu prava u Crnoj Gori.

“Ukoliko se dozvoli da proglašeni sastav Tužilačkog savjeta zaista otpočne s obavljanjem svoje funkcije, to tijelo neće moći da ima kvorum za odlučivanje niti će moći da donese bilo koju odluku bez glasa „za“ predstavnika Ministarstva pravde. U pitanju je državni sekretar kojeg bez javnog konkursa imenuje Vlada i riječ je, dakle, o jasno profilisanoj političkoj ličnosti koja će zastupati političke, a ne interese struke u Tužilačkom savjetu”, upozorio je Živković.

On se osvrnuo i na izbor novog vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca s obzirom na to da je Zakonom precizirano da će aktuelni biti razriješen na konstitutivnoj sjednici Tužilačkog savjeta.

Objašnjava da to znači da će, s obzirom na to da proglašeni Tužilački savjet ima šest članova, novi v.d. biti izabran samo ukoliko za to postoji glas političke većine.

“Evidentna je namjera da se u potpunosti politizuje Državno tužilaštvo i u potpunosti uvede pravna nesigurnost i u ovaj segment pravosuđa”, ponovio je Živković.

Bečić je krnji Tužilački savjet proglasio u četvrtak, 5. avgusta, u pokušaju, kako smo već pisali, da makar djelimično umiri razbuktalu krizu vlasti, nakon što su on i njegove Demokrate ostali usamljeni prihvatajući stav zapadnih partnera da članovi ovog tijela iz reda uglednih pravnika, koje bira Skupština prostom većinom, ne smiju biti „politički obojeni“.

Za četiri pozicije uglednih pravnika skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu birao je između 13 prijavljenih advokata. Demokratski front i Ura dogovorili su se ko će biti ugledni pravnici parlamentarne većine u Tužilačkom savjetu, ali su naišli na otpor Demokrata. Oni se nijesu saglasili da među ćetiri ugledna pravnika bude i Nikola Bulatović. Tvrde da je „politički obojen“ i da će narušiti nezavisnost ovog tijela. Bulatoviće je advokat jednog od lidera DF-a Andrije Mandića.

Tako, iako je bilo planirano, ugledni pravnici nijesu izabrani na redovnoj sjednici Skupštine koja je okončana prošle sedmice, a DF je ušao u žestok javni obračun sa Demokratama. Prije nekoliko dana pridružio im se i lider Ure i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Bečić je proglašavanjem krnjeg Tužilačkog savjeta pokušao da smanji štetu i odobrovolji kolege iz parlamentarne većine na nastavak dijaloga.

Predsjednik Skupštine pisao Buriću

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić juče je uputio dopis predsjedniku Tužilačkog savjeta Draženu Buriću, u kojem je, između ostalog, naveo da je po sili zakona prestao mandat dosadašnjem Savjetu.

“U prilogu dopisa dostavljen je akt o proglašenju sastava Tužilačkog savjeta koji je objavljen u Službenom listu 86/21 od 05. avgusta. Navedenim aktom o proglašenju sastava Tužilačkog savjeta, saglasno članu 184 b Zakona o državnom tužilaštvu, prestao je mandat dosadašnjem Tužilačkom savjetu, po sili zakona”, napisao je Bečić na Tviteru.

HRA: Ugledni pravnici i dalje u mandatu

Iz nevlaanizacije Akcija za ljudska prava za Pobjedu su ocijenili da to što je predsjednik Skupštine proglasio šest članova Tužilačkog savjeta, ne može da se tumači da je istovremeno proglasio prestanak mandata za ostala četiri člana iz reda uglednih pravnika.

“Članovi iz reda uglednih pravnika nastavljaju sa radom dok se na njihovo mjesto ne izaberu novi nakon čega će predsjednik Skupštine ponovo proglasiti sastav Tužilačkog savjeta, ali ovog puta u cjelini”, kategorična je Marija Vesković, pravna savjetnica u ovoj NVO.

Zakon je, ističe ona, jasan u tom pogledu.

“Tužilačkom savjetu „prestaje mandat proglašenjem Tužilačkog savjeta koji je izabran u skladu sa ovim zakonom“. Trenutno, nije okončan postupak izbora četiri ugledna pravnika i predstavnika nevladinih organizacija tako da nema mjesta primjeni ove odredbe u odnosu na ugledne pravnike”, tumačenje je Vesković.

Ističe da Tužilački savjet može nesmetano da donosi odluke i da u njegovom radu učestvuju postojeći članovi iz reda uglednih pravnika sve dok ne budu zamijenjeni novim.

“Prema tome, novoizabrani predstavnik Vlade nema zlatni glas”, zaključila je ona.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Živković: Bečić je proizveo dvovlašće i pravnu nesigurnost – CG Vijesti
07.08.2021-08:24 08:24

[…] Aktuelno […]