Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Živković: Ambijent za fašizam

Ambijent za fašizam je dugo i temeljno stvaran i njegova manifestacija nas ne smije iznenaditi

Piše: Miodrag Živković

Uvijek sam najviše prezirao ljude koji su dobro znali istinu, a nastavljali su da vjeruju u laž. Takvi ljudi najčešće zatvaraju oči pred stvarnošću ili okreću glavu, jer ne žele vidjeti ono što im ne odgovara, a kada se sa tim suoče, ne vole to nazvati pravim imenom.

Upravo iz tog razloga nijesmo savladali brojne lekcije iz svoje bliže i dalje prošlosti. Laži, podmetanja, mitovi i legende su nam bili bliži i prihvatljiviji od istine. Tome se i ne treba posebno čuditi, jer suočavanje sa istinom, ne rijetko zna biti i bolno, koliko god je dobro i djelotvorno.

Čitajući juče različite reakcije na gnusan čin zapišavanja spomenika Ljubu Ćupiću u Nikšiću, lako je bilo shvatiti da javnost i dalje ne želi ovu pojavu i ovaj slučaj nazvati pravim imenom.

Ko može pišati po spomeniku antifašisti i simbolu antifašizma ? Samo fašista!

Što predstavlja ovakav čin? Samo fašizam i ništa drugo!

Samo na ovaj način, nazivajući pojave pravim imenom možemo se suočiti sa našom tužnom i nesrećnom stvarnošću.

U posljednje vrijeme se na sve načine relativizuje priča o fašizmu, što je posebno opasno, jer se time pokušava prikriti da je on tu oko nas. Ako znamo, a morali bi znati, da fašizam oko nas živi u različitim oblicima nepodnošljivosti i mržnje, lakše je shvatiti i ovaj užasni ispad ovog fašističkog nesrećnika u Nikšiću, koji nažalost nije usamljen slučaj.

Ambijent za fašizam je dugo i temeljno stvaran i njegova manifestacija nas ne smije iznenaditi.

Zašto bi nas iznenadio ovaj slučaj u Nikšiću, ako se svi dobro sjećamo one strašne i sramne poruke pok. Amfilohija …”da su Crnogorci komunistička kopilad”. U zemlji gdje se iz vlasti negira genocid, a ratni zločinci (Mladić i Karadžić) slave kao heroji, mi treba da se čudimo fašističkim ispadima !? Malo ko se upitao, što znači kada u svojoj zemlji slaviš sa zastavom tuđe države ili u sportu navijaš protiv svoje zemlje. Odgovori na ova pitanja su laki i jasni,.. sve je to mržnja i nepodnošljivost,.. to je fašizam.

Znamo i koja je sledeća faza fašizma, ali je nikada nećemo dozvoliti. Znamo i da su inkubatori ovog zla u svetosavskoj srpskoj crkvi i velikodržavnom srpskom projektu.

Ovoga puta neće proći,… smrt fašizmu, sloboda narodu!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve